Διάγγελμα Μητσοτάκη: Νέο μπλόκο σε ανεμβολίαστους – Από Δευτέρα τα νέα μέτρα

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Νέο μπλόκο σε ανεμβολίαστους – Από Δευτέρα τα νέα μέτρα

Νέους αυστηρούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους βάζει η κυβέρνηση, καθώς πλέον θα απαγορεύεται η είσοδός τους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, πλην της εστίασης. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, σε όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

«Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν», ανέφερε ο πρωυθυπουργός.

Την ίδια ώρα, πλέον για τους άνω των 60 το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα παύει να ισχύει μετά το πέρας του εξαμήνου. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προχωρούν κάθε εξάμηνο σε νέο εμβολιασμό προκειμένου να αποκτούν το πιστοποιητικό τους.

«Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, όσον αφορά στις λειτουργίες στις εκκλησίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. «Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία», είπε.

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοστάκης προανήγγειλε ότι επεκτείνεται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το κυλιόμενο ωράριο. «Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο», προσέθεσε.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε.

 

To top