Επίσκεψη της Νίκης Τσιριγώτη στο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ «Η ΚΥΨΕΛΗ»

Επίσκεψη της Νίκης Τσιριγώτη στο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ «Η ΚΥΨΕΛΗ»

Την Δευτέρα 2 Οκτώβρη, αντιπροσωπία της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη, μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης από το χώρο της πρόνοιας και της εκπαίδευσης, συναντήθηκε με το ΔΣ του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ «Η ΚΥΨΕΛΗ».

Τα μέλη του Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι του Κέντρου υποδέχτηκαν εγκάρδια τους υποψηφίους και συζήτησαν σε ιδιαιτέρα φιλικό επίπεδο, εφ’ όλης της ύλης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στο νησί μας και ευρύτερα, την άνιση πρόσβαση σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας τους, όπως για παράδειγμα, στις υπηρεσίες υγείας, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην παιδεία και στην εργασία. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου, γνωριμία με τους ωφελούμενους και το προσωπικό και ενημερώθηκαν για την ιστορία και τις δραστηριότητες του Κέντρου.

Συγκεκριμένα από την συζήτηση αναδείχθηκε η έλλειψη δομών και εξειδικευμένων υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία στην Λέσβο, όπως οι υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης (ο σύλλογος μετά από πολλές προσπάθειες με αποκλειστικά δικά του μέσα, χωρίς καμιά ουσιαστική κρατική μεριμνά, θα λειτουργήσει μια ΣΥΔ αν και οι ανάγκες είναι αυξημένες), κ.α. Οι τραγικές ελλείψεις σε παιδεία όταν πολλές φορές απουσιάζει το απαραίτητο μόνιμο ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αποκλείονται από το δικαίωμα τους στην παιδεία, ακατάλληλα σχολικά κτήρια που συμπληρώνονται με λυόμενες αίθουσες.

Ο συνεχής οικονομικός στραγγαλισμός των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, μιας και τα προνοιακά επιδόματα συρρικνώνονται συνεχώς την ώρα που οι θεραπείες και τα αναλώσιμα που χρειάζονται είναι πανάκριβα, το ζήτημα της ανεργίας που εξακολουθεί να μαστίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΑμεΑ (ποσοστό ανεργίας 95%, ενώ δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική κρατική μέριμνα για ένταξη των ΑμεΑ στην εργασία). Τα σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας στο νησί μιας και οι ράμπες είναι ανύπαρκτες, δεν υπάρχουν οδηγοί όδευσης για τυφλούς στα πεζοδρόμια, ούτε συστήματα ηχητικών ειδοποιήσεων, η καθυστερημένη λειτουργία του ΣΙΤΡΑΚ και άλλα πολλά που συνθέτουν το τοπίο. Αν π.χ κάποιο άτομο με προβλήματα όρασης δεν έχει συνοδό είναι δύσκολο έως αδύνατο να μετακινηθεί. Με άλλα λόγια τα άτομα με αναπηρία εξαναγκάζονται σε κοινωνικό αποκλεισμό και οι οικογένειές τους επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχολογικά. Οι περισσότερες οικογένειες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό που τονίστηκε απ’ όλους είναι η ανάγκη της ανάδειξης όλων αυτών και της διεκδίκησης για ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ σε όλες της πτυχές της κοινωνίας. Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δημόσιας χρηματοδότησης των δομών για ΑμεΑ ώστε να μην εξαρτιόνται από αβέβαιες χρηματοδοτήσεις (πχ ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων), ώστε να έχουν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για να μην χάνεται η επιστημονικότητα και η συνέχεια στην εξειδικευμένη στήριξη.

Η υποψήφια δήμαρχος, Νίκη Τσιριγώτη, σημείωσε ότι ζούμε σε ένα σύστημα που θεωρείται ως κόστος η ανθρώπινη ζωή, το δικαίωμα των παιδιών να ζήσουν σε ένα όμορφο, υγιές και ασφαλές περιβάλλον γι’ αυτό και οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Για την Λαϊκή Συσπείρωση, μια δημοτική αρχή θα πρέπει να κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών όλων των πολιτών, και για τα ΑμεΑ, σε μια εποχή που υπάρχουν οι επιστημονικές και οι κοινωνικές προϋποθέσεις να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια των γονιών καθώς και του κόσμου που στηρίζει πρωτοβουλίες και βοηθάει, όμως πάγια θέση της Λαϊκή Συσπείρωση είναι πως η ευθύνη λειτουργίας και χρηματοδότησης τέτοιων υπηρεσιών και δομών οφείλει να είναι υποχρέωση του κράτους που θα πρέπει να παρέχει δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρώιμης διάγνωσης, έγκαιρης παρέμβασης, Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής, αποκατάστασης και διαβίωσης. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεσμεύεται πως από όποια θέση κι αν βρεθεί την επόμενη των εκλογών, θα παλέψει, θα αγωνιστεί και θα διεκδικήσει μαζί με τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονές ανάγκες τους και όλα εκείνα που δικαιούνται, θα είναι στο πλευρό τους για να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Ως δημοτική αρχή, μάλιστα, θα ασκήσει συνεχόμενες πιέσεις στο κράτος, ώστε να παρθούν μέτρα, θα αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης στήριξής τους και θα σχεδιάσει δράσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων τους. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την ημέρα που δεν θα υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση στην κοινωνική ένταξη, στην ανεξάρτητη διακίνηση και διαβίωσή τους, με κρατική υποχρέωση και ευθύνη.

To top