Επαναλειτουργεί το Προσκοπικό Κέντρο στον Ασώματο

Επαναλειτουργεί το Προσκοπικό Κέντρο στον Ασώματο

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε να επαναλειτουργεί και επίσημα το Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασωμάτου, ο προσκοπικός χώρος που αγαπήθηκε από τα παιδιά και τους νέους της Λέσβου που συμμετέχουν στην Προσκοπική Κίνηση.

Ο Προσκοπικός αυτός χώρος επαναλειτούργησε μετά από 3,5 χρόνια που η χρήση του είχε διακοπεί λόγω σοβαρών ζημιών αποτέλεσμα εισροής μεγάλης ποσότητας νερού στο κτήριο, λόγω βλάβης στο δίκτυο. Με τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες επισκευής και εκσυγχρονισμού. Ανάμεσα τους η δημιουργία νέων απολύτως ασφαλών ηλεκτρολογικών και υδραυλικών δικτύων και νέων σύγχρονων χώρων υγιεινής, η επισκευή της στέγης, η αντικατάσταση κουφωμάτων και ξύλινων δαπέδων που είχαν καταστραφεί, η κατασκευή νέων επίπλων κουζίνας και η αγορά νέων συσκευών για αυτήν, η εγκατάσταση μηχανημάτων κλιματισμού και άλλες.

Στην τελετή του αγιασμού, το πρωί της περασμένης Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου, παρέστη ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, με απόφαση του οποίου χρηματοδοτήθηκαν οι εργασίες, συνοδευόμενος από συνεργάτες του καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης.

 

Στο Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ασωμάτου δόθηκε στη νέα φάση της λειτουργίας του το όνομα του αείμνηστου Μανώλη Κοντέλλη. Στη γνωστή εταιρεία «Ιωάννης Εμμ. Κοντέλλης Βιομηχανία και Εμπόριον Αυτοκινήτων – Γενικαί επιχειρήσεις και αντιπροσωπίες Α.Ε» ανήκει του κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Κέντρο, η οποία και το κατασκεύασε ως παιδικό σταθμό για τις ανάγκες των οικογενειών του χωριού που κάπου έπρεπε να αφήνουν τα παιδιά στη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής. Επί πολλά χρόνια λειτούργησε ως τέτοιο μέχρις ότου ελλείψει παιδιών έπαψε να λειτουργεί.

Το 2007, ο Πρόεδρος τότε της εταιρείας Μανώλης Κοντέλλης αποδέχθηκε πρόταση των Προσκόπων της Λέσβου να παραχωρηθεί η χρήση του πάνω ορόφου του κτηρίου για τη λειτουργία του Προσκοπικού Κέντρου. Μετά από τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες με τη συμβολή του τότε Υπουργείου Αιγαίου μέσω του

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

Ελευθερίου Βενιζέλου 20, Μακρύς Γιαλός, Μυτιλήνη 81100

προγράμματος «Θησέας» και του τότε Δήμου Ευεργέτουλα και του Δημάρχου του Μιχάλη Πολυπαθέλλη, το Φεβρουάριο του 2009 η λειτουργία του χώρου εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο.

Ας σημειωθεί ότι ήδη το περασμένο καλοκαίρι, το Προσκοπικό Κέντρο έχει δεχθεί προσκοπικά τμήματα που ξανάρχισαν με την παρουσία τους να ξαναζωντανεύουν το όμορφο ορεινό χωριό στις παρυφές του Λεσβιακού Ολύμπου.

To top