Νικόλαος Πλακίδας: Ο ράφτης που έχει ενταχθεί στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εκδηλώσεις στο Πλωμάρι

Νικόλαος Πλακίδας: Ο ράφτης που έχει ενταχθεί στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εκδηλώσεις στο Πλωμάρι

Τον Νίκο Πλακίδα θα φιλοξενήσουν στο Πλωμάρι η χορευτική ομάδα Ακρίτες του Αιγαίου το Σάββατο και την Κυριακή 2 και 3 Σεπτεμβρίου ως ομιλητή σε σεμινάριο που οργανώνεται για το κόσμημα στην παραδοσιακή φορεσιά. Οι παραδοσιακές φορεσιές θα κάνουν παρέλαση και θα χορέψουν με τη χορευτική ομάδα «Οι Αετοί του Μωριά» του Πολιτιστικού συλλόγου Μύλων Πάτρας μαζί με χορευτικά συγκροτήματα της Λέσβου.

Η τέχνη της κατασκευής αντιγράφων παραδοσιακών ενδυμασιών, όπως ασκείται από τον Νικόλαο Πλακίδα, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί παράδειγμα προσαρμογής στο σύγχρονο πολιτιστικό περιβάλλον της τέχνης του ελληνοράπτη.

Οι φορεσιές δημιουργούνται κατόπιν παραγγελίας, προκειμένου να φορεθούν σε γάμους, πανηγύρια, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων, παρελάσεις.

Ο Νικόλαος Πλακίδας από μικρό παιδί έδειξε την αγάπη του για την λαϊκή παράδοση του τόπου του. Μεγαλώνοντας τον κέρδισε οριστικά. Άρχισε να μαζεύει αυθεντικές φορεσιές και να μελετά τον τρόπο κατασκευής τους και να καταγράφει τις παλιές βελονιές. Έτσι άρχισε σιγά-σιγά να στήνει το εργαστήρι του. Η ποιότητα όμως της δουλειάς του και ο σεβασμός προς την παράδοση τον έκαναν γρήγορα γνωστό.

Η φήμη του απλώθηκε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλα τα σημεία του πλανήτη, όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο.

To top