Επίτιμος Δημότης του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανακυρήχθηκε ο Πρέσβης του Ισραήλ Noam Katz

Επίτιμος Δημότης του Δήμου  Δυτικής Λέσβου ανακυρήχθηκε ο Πρέσβης του Ισραήλ Noam Katz

Επίτιμο δημότη του Δήμου  Δυτικής Λέσβου ανακήρυξε  την Πέμπτη 3 Αυγούστου σε ειδική τελετή στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος τον Πρέσβη του Κράτους του Ισραήλ Noam Katz.  Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υλοποιεί την κεντρική στρατηγική της Ελλάδας στο επίπεδο της λεγόμενης «χαμηλής διπλωματίας», δηλαδή στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών. Είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που ανακηρύσσει Πρέσβη του Ισραήλ σε Επίτιμο Δημότη του.

Στην τελετή της ανακήρυξης στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής παρευρέθηκε πλήθος επίσημων προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, η Στρατιωτική Ηγεσία (Στρατηγός 98 ΑΔΤΕ κ.κ. Μπουντλιάκης) και οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενάρχης Μυτιλήνης κ. Χονδρόπουλος) καθώς και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλάνης, Κατανάκη, Ιωακείμ, Αξής, Γιαννή – Κοκκινέλλη, Πάππος, Ιορδάνου και Στρ. Αλεξίου.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Δ/ντής του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου Ελλάδας Ηλίας Φρεζής και η κ. Σουζάνα Φρανσές, Δ/ντρια του Ελληνο – Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι άλλωστε συνόδευαν τον κ. Noam Katz στην επίσημη επίσκεψη του στην Λέσβο.

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κυρατζής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Αντιπρόεδρος κ. Φραντζέσκος, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Νίκος Περιβολάρης και ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Γιάννης Τσακίρης.

Ξεχωριστής σημασίας και η παρουσία του Προέδρου του Ομίλου ΙΑΣΩ κ. Γιώργου Σταματίου, αλλά και επιχειρηματιών της Λέσβου και Ισραηλινών επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στην αγορά ακινήτων της Λέσβου.
Στην Αγία Παρασκευή βρέθηκαν τέλος και επιφανή μέλη της Ελληνο – Αμερικανικής Κοινότητας με καταγωγή από το νησί μας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κοινά βιώματα και τραύματα του Ελληνικού και Ισραηλινού λαού και στην στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Κράτους του Ισραήλ που αναπτύσσεται και εμβαθύνεται τα τελευταία χρόνια.

Η Α.Ε. Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz από τη μεριά του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ενεργοποιεί τα θέματα που είχαν συζητηθεί κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα την διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου με τον Δήμο Ramat Hanegev, ενώ τόνισε ότι θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του στην ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Λέσβου και του Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι σχετικές συζητήσεις και επαφές είχαν γίνει και κατά την προηγούμενη περίοδο, αλλά η προσπάθεια παρέμεινε ημιτελής εξαιτίας της διοικητικής διάσπασης του τέως Δήμου Λέσβου και την έκρηξη της πανδημίας.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης ανέγνωσε την σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου η οποία στην αιτιολόγησή της αναφέρει ότι η ανακήρυξη του κ. Noam Katz σας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αφορά στην αναγνώριση της συμβολής του στον αγώνα για την εξάλειψη των εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών διακρίσεων, στην καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, του Ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, καθώς και στη συνεισφορά του στην ενδυνάμωση των πατροπαράδοτων δεσμών των λαών και των κυβερνήσεων, της Ελλάδος και του Κράτους του Ισραήλ.

Με δεδομένο δε ότι ο Δήμος συμμετέχει εξαρχής στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2021, έχοντας εξασφαλίσει δημόσια έργα με κορωνίδα αυτών το «Διεθνές Κέντρο Μελέτης και Ανάδειξης της Ιστορικής Μνήμης και του Πολιτισμικού Τραύματος» και έχει ξεκινήσει την διαδικασία αδελφοποίησής του στο πρόσφατο παρελθόν με τον Δήμο Ramat Hanegev, η τωρινή πρωτοβουλία ενίσχυσης των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με το Ισραήλ μέσω της Πρεσβείας, επισφραγίζει στο ανώτατο επίπεδο την φιλόδοξη αυτή συνεργασία. Αποσκοπώντας άμεσα στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας ειδικά στο μείζον κοινό ζήτημα Λέσβου και Ισραήλ σχετικά με το πόσιμο νερό, την ενίσχυση των ακαδημαϊκών σχέσεων με το Ισραήλ και φυσικά την τουριστική προοπτική, με πρώτιστο στόχο την αεροπορική σύνδεση του νησιού με το Ισραήλ.

 


Η επίσημη επίσκεψη του Πρέσβη κ. Noam Katz διήρκεσε από την Πέμπτη 3 Αυγούστου, έως το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 και ο Πρέσβης συνοδευόταν από την σύζυγο του κυρία Εϊνάτ.

Κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης ο Πρέσβης κ. Katz συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρο στις 3 Αυγούστου στο Δημαρχείο στην Καλλονή όπου είχαν την πρώτη συνάντηση εργασίας και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια. Ο Πρέσβης επισκέφτηκε κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Λέσβο τον Ναό των Μέσων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, το Κάστρο και την αγορά της Μήθυμνας και ξεναγήθηκε στο χαμάμ. Επισκέφτηκε επίσης στην περιοχή του Μεσοτόπου ομάδα Ισραηλινών πολιτών που έχουν επενδύσει στην αγορά ακινήτων. Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης παρατέθηκε δείπνο στο πλαίσιο της εβραϊκής θρησκευτικής εορτής Kabbalat Shabbat κατά το οποίο οι διοργανώτριες είχαν την καλοσύνη και την ευγένεια να περιποιηθούν και τα μέλη των Δυνάμεων Ασφαλείας που μετείχαν στην αποστολή.

Στις επισκέψεις του, την αποστολή της Ισραηλινής Πρεσβείας συνόδευε και ενημέρωνε, είτε ο Δήμαρχος κ. Βέρρος, είτε η πανταχού παρούσα Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Βατή και ο κ. Αξής. Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή της κ. Αrbelaez που οργάνωσε αυτό το απαιτητικό ταξίδι της αποστολής της Πρεσβείας και δεν άφησε ούτε λεπτό τους καλεσμένους συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς και των κυρίων Μουζάλα και Κουλαγίνη που όλα τα τελευταία χρόνια έχουν στενή συνεργασία με τον Δήμο στην συλλογική προσπάθεια να ανοιχτεί η Λέσβος στον έξω κόσμο.

Την ξενάγηση σε χώρους πολιτισμού και ιστορίας, αλλά και την παρουσίαση της λεσβιακής γαστρονομίας έκανε η ξεναγός κυρία Ειρήνη Νερατζή.

Την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ειδική συνάντηση στη Μυτιλήνη του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου με τον Πρέσβη, με τη συμμετοχή του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαραγκουδάκη και των κ.κ. Μουζάλα και Κουλαγίνη, καθώς και του δημοσιογράφου, συνεργάτη του Δημάρχου Μαρίνου Ορφανού, η οποία εστιάστηκε στην ίδρυση και λειτουργία του «Διεθνούς Κέντρου Μελέτης και Ανάδειξης της Ιστορικής Μνήμης και του Πολιτισμικού Τραύματος» στην Αγία Παρασκευή στο Δημοτικό Ελαιοτριβείο που θα διατηρεί στην μνήμη και το Ολοκαύτωμα. Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό εντάχθηκε στο «ΕΛΛΑΔΑ 2021» με την συμβολή και του βουλευτή Λέσβου κ. Αθανασίου, ενώ τον χώρο είχε επισκεφτεί η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου. Τα δημόσια έργα που εγκρίθηκαν στο ΕΛΛΑΔΑ 2021 μετά από δημόσια εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στη διαδικασία ένταξης στο εθνικό πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Ποιος είναι ο Noam Katz
Ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz έχει πλούσιο ακαδημαϊκό και διπλωματικό βιογραφικό, ενώ κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις τραυματίστηκε βαριά και είναι ανάπηρος βετεράνος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβου, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Ιουλίου Καίσαρα, ανέφερε ότι «ήλθε, είδε και… κατακτήθηκε» από τις ομορφιές του νησιού, δίνοντας την υπόσχεση πως θα έλθει ξανά αλλά και πως θα συμβάλει στη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Λέσβου και Ισραήλ. Αξιοσημείωτο στοιχείο από τα όσα ανέφερε ο Πρέσβης στους ανθρώπους του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι και το ότι η Λέσβος αποτελεί το πρώτο ελληνικό νησί που επισκέπτεται στη διάρκεια της θητείας του.

 

To top