Δύσκολη νύχτα και μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο

Δύσκολη νύχτα και μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Κάρυστο

Για άλλη μια νύχτα ο πύρινος εφιάλτης θα κρατήσει ξάγρυπνους τους κατοίκους σε Κάρυστο, Αίγιο, Κέρκυρα και Ρόδο, όπου η μάχη με τις φλόγες είναι αδιάκοπη.

Δεκάδες είναι τα μέτωπα που απασχόλησαν σήμερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία κλήθηκε να επιχειρήσει σε 64 πυρκαγιές, στην πλειονότητά τους δασικές. Το μέτωπο που απασχολεί ιδιαίτερα, δεν είναι άλλο από αυτό της Ρόδου, όπου η πυρκαγιά μαίνεται για 6η μέρα.

Μάλιστα, την τελευταία ώρα ξέσπασε νέο μέτωπο, το οποίο απειλεί δύο οικισμούς κοντά στο φράγμα Γαδουρά. Οι οικισμοί που απειλούνται είναι οι Μαλώνας και Μάσαρη. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν, ωστόσο, υπάρχει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής για να μην πλησιάσουν οι φλόγες κοντά στα σπίτια.

Στη δυτική πλευρά από Κιοτάρι – Ασκληπιείο – Λαερμα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Στην βόρεια και ανατολική πλευρά από Απόλλωνα προς Μαλώνα παραμένουν εστίες, αλλά η κατάσταση ελεγχόμενη. Στη νότια παραθαλάσσια ζώνη δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις στη νότια Ρόδο, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Δύσκολη νύχτα και στο Αίγιο

Νωρίς το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενάκια του Αιγίου. Η φωτιά απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτικα και κινούνταν κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα, προκαλώντας τρόμο στους διερχόμενους οδηγούς που έβλεπαν τη φωτιά σε ορισμένα σημεία να έχει φτάσει στα 10-15 μέτρα από την Εθνική.

Λίγο αργότερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Κάστρο με οδηγία να κατευθυνθούν προς το Καθολικό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η φωτιά εξακολουθεί να καεί νότια της ΕΟ στον ορεινό όγκο με πορεία νοτιοανατολική, σύμφωνα με τη ροή του αέρα. Οι δυνάμεις επιχειρούν να την σταματήσουν νότια του χωριού Τράπεζα.

Το βράδυ της Κυριακής, μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι της Τράπεζας να εκκενώσουν προς Ακράτα. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τράπεζα, εκκενώστε τώρα προς Ακράτα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρεται στο μήνυμα.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έστησαν φραγμούς στις γραμμές του Οδοντωτού, καθώς η φωτιά κατευθυνόταν από το φαράγγι του Βουραϊκού προς το Διακοπτό.

Δύο τα μέτωπα που ανησυχούν στην Κάρυστο

Δύο από τα τρία μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα στην Κάρυστο είναι αυτά που προκαλούν ανησυχία και σ’ αυτά θα επικεντρωθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές, έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι φλόγες προς την Κάρυστο.

Ήδη έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί με τους κατοίκους να λαμβάνουν ειδοποίηση από το 112 για να κατευθυνθούν στην Κάρυστο. Το μήνυμα εστάλη για τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό.

Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβεστικά οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, 61 πυροσβέστες, 8 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Καρύστου, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις από τις όμορες περιφέρειες.

Συναγερμός στην Κέρκυρα, απανωτά μηνύματα του 112

Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασε μεγάλη δασική πυρκαγιά στο όρος Παντοκράτορας. Η φωτιά εκτείνεται σε διάφορα μέτωπα με εστίες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της κορυφογραμμής του βουνού. Για την ώρα καίει πουρνάρια και χορτολιβαδική έκταση, ενώ μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η φωτιά κινείται νοτιοανατολικά σε μεγάλο μέτωπο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα το δυσκολότερο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή πάνω από τις συνοικίες Σάντα, Πόρτα και Μέγκουλα όπου οι περιοχές αυτές εκκενώνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Παράλληλα, στο νησί της Κέρκυρας σπεύδουν σκάφη του λιμενικού προκειμένου να βρίσκεται σε επιφυλακή στην περίπτωση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χερσαία μετακίνηση.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας νοσηλεύεται κι ένας πυροσβέστης από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θιναλίων, ο οποίος λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς στη βόρεια Κέρκυρα.

Αργά το βράδυ εστάλησαν διαδοχικές εντολές εκκένωσης από το 112 στους κατοίκους άλλων 10 οικισμών. Σύμφωνα με το μήνυμα, καλούνται οι κάτοικοι από Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλα, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα, Καβαλλέραινα να εκκενώσουν προς Ύψος.

Λίγο πριν τις 11:20 νέο μήνυμα εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 για την Κέρκυρα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βιγγλατούρι και Νησάκι εκκενώστε τώρα προς Μπαρμπάτι», αναφέρει το σχετικό μήνυμα.

To top