Το BBC έκανε θέμα τον Σταμάτη Μωραΐτη από την Ικαρία – Του είχαν δοθεί 9 μήνες ζωής πριν από 45 χρόνια

Το BBC έκανε θέμα τον Σταμάτη Μωραΐτη από την Ικαρία – Του είχαν δοθεί 9 μήνες ζωής πριν από 45 χρόνια

Την περίπτωση του Σταμάτη Μωραΐτη, κατοίκου Ικαρίας, ο οποίος πριν από 45 χρόνια είχε διαγνωστεί με καρκίνο και του είχαν «δοθεί» μόλις 9 μήνες ζωή, φιλοξένησε το BBC.

Γράφει η Daily Mail για την εκπομπή του BBC με φιλοξενούμενο τον Σταμάτη Μωραΐτη:

«Ένας άντρας ”εξαπάτησε τον θάνατο” για σχεδόν 45 χρόνια αφού του δόθηκαν μόνο 9 μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου και είπε ότι όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ζει σε μια περιοχή της ”μπλε ζώνης”.

Ο Σταμάτης Μωραΐτης, 98 ετών, ενημερώθηκε από τους γιατρούς το 1976 ότι είχε μόνο έξι έως εννέα μήνες ζωής μετά τη διάγνωση για καρκίνο του πνεύμονα.

Μετά από χρόνια εργασίας στις ΗΠΑ, όπου έκανε την οικογένειά του, ο κ. Μωραΐτης πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ικαρία επειδή… μια κηδεία στις ΗΠΑ θα ήταν πολύ ακριβή.

Η επιστροφή στην Ικαρία και η νέα ζωή με υγιεινή τροφή και… κρασί!

Αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του για να ”αρχίσει να πίνει κρασί και να περιμένει την ημέρα” που ο θάνατος του χτύπησε την πόρτα.

Μετά την επιστροφή του στην Ικαρία, πέρασαν μήνες και ο κ. Μωραΐτης ένιωσε ότι δυνάμωνε όσο περνούσε ο καιρός.

Αφού πέρασε τους εννέα μήνες, συνειδητοποίησε ότι μπορεί να έχει περισσότερη ζωή να ζήσει – και είχε δίκιο.

Ύστερα από 45 χρόνια είναι εν ζωή, φυσικά στην Ικαρία.

«Δεν είμαι γιατρός, αλλά νομίζω ότι το κρασί βοήθησε», αστειεύτηκε μιλώντας στο BBC.

Το μικρό ελληνικό νησί της Ικαρίας χαρακτηρίζεται ως το «νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», είναι επίσης γνωστό ως «μπλε ζώνη», με τους κατοίκους να ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια περισσότερο από την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, και τον κ. Μωραΐτη που εξαπάτησε τον θάνατο για δεκαετίες.

Ο κ. Μωραΐτης απέδωσε τις δεκαετίες επιβίωσής του στην κατανάλωση μόνο αγνών τροφών με βότανα και κρασί, τον καθαρό αέρα και μια ζωή χωρίς άγχος.

Αρνήθηκε ακόμη και να πιει εμπορικό κρασί, φέρνοντας το δικό του σε μέρη που δεν είχαν ντόπιο κρασί, γιατί ισχυριζόταν ότι εκεί υπήρχαν «πάρα πολλά συντηρητικά».

Το ελληνικό νησί δεν είναι η μόνη «μπλε ζώνη» στον κόσμο σύμφωνα με την UniLad, καθώς υπάρχουν και άλλες τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι ζουν στατιστικά περισσότερο.

Ερευνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής υποστηρίζει ότι το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο ζει τη ζωή του, με μόνο το 20% της γενετικής ενός ατόμου να συμβάλλει στο προσδόκιμο ζωής του.

Αν και οι άνθρωποι που ζουν σε «μπλε ζώνες» ζουν στατιστικά περισσότερο και έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές ασθένειες αργότερα από άλλους στον κόσμο, η Healthline ισχυρίζεται ότι έχουν πιο υγιεινές δίαιτες επειδή τα τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή τους είναι αυτά που συνιστούν τακτικά οι γιατροί.

To top