Υπ. Υγείας: Αναλυτικά οι οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

Υπ. Υγείας: Αναλυτικά οι οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται να επικρατήσουν τις ημέρες του καύσωνα.
Σημειώνεται πως από σήμερα η χώρα εισέρχεται στη δεύτερη φάση του καύσωνα, καθώς τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Τόσο οι επιστήμονες όσο και το υπουργείο Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά αλλά και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους τις μέρες του καύσωνα, αφού δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους τις μέρες των ακραίων θερμοκρασιών.

Παράλληλα, τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών από τις 12 μέχρι τις 5 πρέπει να μένουν μακριά από τον ήλιο, ιδανικά μέσα σε σπίτια και όχι σε θάλασσες και βεράντες.

Μάλιστα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδιά τις μέρες του καύσωνα λέγοντας πως δεν θα πρέπει να βρίσκονται στις παραλίες το μεσημέρι, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν παιδιά κάτω των 5 ετών. Η ίδια ανέφερε πως από τις 12 μέχρι τις 5 τα παιδιά δεν θα πρέπει να βρίσκονται στις παραλίες, ακόμα κι αν βρίσκονται κάτω από ομπρέλες με αντιηλιακό καθώς κινδυνεύουν με θερμοπληξία.

Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες. «Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν» σημείωσε.

Ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να βγαίνουν έξω και αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες. Συνέστησε να μην αφήνουμε τους ηλικιωμένους σε κλειστά αυτοκίνητα και να βεβαιωνόμαστε ότι πάντα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και είναι σε κλειστό και δροσερό χώρο.

Στην ενημέρωση του υπουργείου συμμετείχε:

Ο Χατζηχριστοδούλου Χρήστος. Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)).
Η Βάνα Παπαευαγγέλου. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ).

To top