ΟΛΣΑ: «Δεν ξεχνάμε τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Βρίσας-Βατερών»

ΟΛΣΑ: «Δεν ξεχνάμε τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Βρίσας-Βατερών»

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής – ΟΛΣΑ καλεί σε ανακοίνωσή της εκ νέου την πολιτεία να λάβει κάθε μέριμνα για την φωτιά στην περιοχή Βρίσας – Βατερών τον περασμένο Ιούλιο, εκφράζει την συμπαράστασή του στους κατοίκους της Άντισσας για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ ενώ αναδεικνύει και το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, με αφορμή τον θάνατο της ηλικιωμένης στη παραλία του Γαβαθά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΟΛΣΑ δε ξεχνά τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Βρίσας-Βατερών τον περασμένο Ιούλιο και πόσο επικίνδυνες και καταστροφικές διαστάσεις είχε πάρει, όπως μπορεί να πάρει κάθε φωτιά ειδικά στο μέρος του νησιού που διατηρεί ευτυχώς ακόμα πλούσιο απόθεμα βλάστησης. Το Δ.Σ καλεί εκ νέου την πολιτεία να λάβει κάθε μέριμνα.

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Κυριακή 9 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Σμύρνης, η 34η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), χωρίς να χρειαστεί και νέο κάλεσμα, σε μια εποχή δύσκολη και μάλλον απαγορευτική για συγκεντρώσεις μελών, λόγω ζέστης αλλά και λόγω απουσίας αρκετών αντιπροσώπων στη Λέσβο, πολλοί εκ των οποίων είχαν παραμείνει από τις Εθνικές εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1/3 των υποψηφίων απουσίαζε.

Πριν την έναρξη των εργασιών και την εκλογή προεδρείου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την απώλεια όλων των συντοπιτών μας αντιπροσώπων, μελών των συλλόγων, των Λέσβιων γενικότερα που χάθηκαν την προηγούμενη περίοδο, γνωστών και άγνωστών, όπως και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή της στην περιφέρεια του νησιού μας επισκεπτών-φιλοξενούμενων ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα και εκείνων που άφησαν πιο έντονο το αποτύπωμά τους και την προσφορά τους στη Λέσβο.

Θερμούς χαιρετισμούς έστειλε ο βουλευτής της Ν.Δ. νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, καθώς μετά την μακρά διαδικασία του τριημέρου της συζήτησης των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης αναχώρησαν με την πρωινή πτήση την ημέρα της Συνέλευσης για το νησί. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί τους στο άμεσο μέλλον, ειδικά με τον νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που θα είναι και συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης.

Θερμούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς έστειλε και η βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Μαρία Κομνηνάκα, η οποία και με νέα τηλεφωνική επικοινωνία λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνέλευσης δήλωσε την αδυναμία της να είναι στις εργασίες της καθώς ως γνωστόν έχει φέρει στη ζωή ένα κοριτσάκι λίγων ημερών ακόμα, με ότι σημαίνει αυτό για τις δυσκολίες μιας μητέρας.

Επιστολή έστειλε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κύτελης ο οποίος συγχαίρει την ΟΛΣΑ για το μεγάλο έργο στο να προωθεί και να αναδεικνύει προβλήματα του νησιού.

Στη Συνέλευση έδωσε το παρών ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Γιάννης Μπουρνούς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση εξήρε το ρόλο της Ομοσπονδίας και την πολύ καλή συνεργασία που είχε μαζί τους, όπως και με όλους άλλωστε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νησιού πολλαπλασιάζοντάς έτσι την ισχύ της ΟΛΣΑ και των συλλόγων, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να βοηθά στον κοινό καλό του τόπου.

Ανάμεσα στους συντοπίτες προέδρους συλλόγων και καλεσμένους που πήραν το λόγο ήταν και ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Μητρέλλος με καταγωγή από την Ανεμώτια ο οποίος και θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στο Παλαιό Φάληρο. Τους χαιρετισμούς του έστειλε από την Ερεσό και ο Αντιδήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου Γιώργος Ασημακόπουλος ο οποίος συνέβαλε και πάλι  για να μας παραχωρηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου όπως είχε συμβεί και το 2021. Η ΟΛΣΑ τον ευχαριστεί όπως και την Μαρία Βαμβουρέλλη γραμματέα του δήμου Νέας Σμύρνης που μετά την περσινή χρονιά ήταν εκ νέου καθοριστική η συμβολή της για την παραχώρηση της αίθουσας.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό, τα πεπραγμένα του απερχομένου Δ.Σ. και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, και απάλλαξε τα μέλη του Δ.Σ. πάσης ευθύνης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 22 υποψήφιοι για το Δ.Σ. και 5 για την εξελεγκτική επιτροπή.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία

Στις 12 Ιουλίου 2023, ημέρα Τετάρτη συνήλθε σε συνεδρίαση το νέο 15μελές Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), που προέκυψε από τις εκλογές κατόπιν πρόσκλησης του πλειοψηφείσαντος Νεκτάριου Βακάλη με μοναδικό θέμα την συγκρότηση σε σώμα.

Μετά τον απολογισμό σχετικά με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, τις καθιερωμένες ευχές για την εκλογή τους για καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους, ακολούθησαν μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή, στα προβλεπόμενα από το καταστατικό αξιώματα στο Δ.Σ.

Η σύνθεση του νέου 15μελούς Δ.Σ. έχει ως εξής:

1. Πρόεδρος: Βακάλης Νεκτάριος (Μεσότοπος)

2. Αντιπρόεδρος: Καπετανάς Ελευθέριος (Νάπη)

3. Γενικός Γραμματέας: Βακαλούμη Μαριόρα (Άντισσα)

4. Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας: Πιπερά Ελευθερία (Ερεσός)

5. Οργανωτική Γραμματέας: Καλλονιάτου Χρυσάνθη (Στύψη)

6. Ταμίας: Αγοραστός Σταύρος (Αγιάσος)

7. Αναπληρωτής Ταμίας: Σεβαστός Ερμόλαος (Παγγεραγωτικός)

8. Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Καριοφύλλη Ευστρατία (Μήθυμνα)

9. Έφορος Μελετών και Προγραμματισμού: Βαμβουρέλλης Παναγιώτης (Αγιάσος)

10. Μέλος Δ.Σ.: Δεληγιαννίδης Ιωάννης (Μανταμάδος)

11. Μέλος Δ.Σ.: Ζυμπουνούμης Ελευθέριος (Ερεσός)

12. Μέλος Δ.Σ.: Χάρου Ραλλία (Άγρα)

13. Μέλος Δ.Σ.: Δρακούλας Νίκος (Στύψη)

14. Μέλος Δ.Σ.: Σπυθουράκης Σταμάτης (Φίλια)

15. Μέλος Δ.Σ.: Ντούλας Ευάγγελος (Μυτιληναίων Πετρούπολης)

Οι τρεις εκλεγμένοι της εξελεγκτικής επιτροπής είναι:

1. Κουρδουσά Μένη (Μανταμάδος)

2. Οικονομίδου Μαριόρα (Άντισσα)

3.Καταχανάς Ευστράτιος (Ερεσός)

Στο Δ.Σ. εκφράστηκε η συμπαράσταση στους κατοίκους της Άντισσας για το κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ καλώντας τη διοίκησή τους σε επανεξέταση της απόφασης, όπως και για τα καταστήματα Αγίας Παρασκευής και Πέτρας, κάτι που είχε κάνει η ΟΛΣΑ και τον Νοέμβριο του 2022 όταν και είχε κλείσει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Μόλυβο για να συγχωνευτεί με εκείνο της Καλλονής! Μάλιστα πρώτη η ΟΛΣΑ είχε αναδείξει το θέμα από τον Ιούνιο μετά από επικοινωνία με τα κεντρικά της Εθνικής Τράπεζας.

Πριν λίγες μόλις μέρες 06.07.2023, μια γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή περιμένοντας ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας, στην παραλία Γαβαθά κάτι που αναδεικνύει και το πρόβλημα στελέχωσης στη Λέσβο. Επίσης ίδια μέρα εκδηλώθηκε φωτιά σε δάσος πάνω από το χωριό Άντισσα.

Η ΟΛΣΑ δε ξεχνά τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Βρίσας-Βατερών τον περασμένο Ιούλιο και πόσο επικίνδυνες και καταστροφικές διαστάσεις είχε πάρει, όπως μπορεί να πάρει κάθε φωτιά ειδικά στο μέρος του νησιού που διατηρεί ευτυχώς ακόμα πλούσιο απόθεμα βλάστησης. Το Δ.Σ καλεί εκ νέου την πολιτεία να λάβει κάθε μέριμνα.

Με αφορμή την ενθύμηση της φωτιάς στη Βρίσα δεν μπορεί να μην προκαλούν το κοινό αίσθημα και τα μεγάλα δεινά που αντιμετωπίζει η περιοχή μετά το σεισμό του 2017, που όπως οι σύλλογοι και οι κάτοικοι αναφέρουν “είναι πασιφανές πως δεν μπορεί να αρθεί η επικινδυνότητα στην περιοχή, αν δεν λυθεί το ζήτημα με τα ετοιμόρροπα κτίσματα που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Μπορεί κατά τον νόμο να είναι ευθύνη των ιδιοκτητών η επισκευή τους, αλλά αν αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν θελήσουν ποτέ να τα επισκευάσουν, το χωριό θα παραμένει επ’ άπειρον «σε καραντίνα»;”

Καταγγέλλουν  ολιγωρία των υπηρεσιών και η ΟΛΣΑ συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στο εύλογο και δίκαιο αίτημά τους.

Στο Δ.Σ., όπως και στη Γ.Σ. συζητήθηκε εκ νέου το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με τιμές σχεδόν απαγορευτικές για μια μέση οικογένεια να μεταβεί στο νησί. Πέρσι τέτοιο καιρό η ΟΛΣΑ συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας φορέων για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στο έδρα του υπουργείου στον Πειραιά και στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής.

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που έγινε στη Γ.Σ. δόθηκαν λεπτομέρειες, ιδιαιτέρως στα νέα μέλη του Δ.Σ., για τις ενέργειες και τις συνεργασίες του καλοκαιριού όπως η υποστήριξη και χορηγία επικοινωνίας του 7ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας, του έργου «Σαπφώ καταστερωμένη» της συντοπίτισσάς Ρηνιώ Κυριαζή το οποίο με πρωτοβουλία της ΟΛΣΑ  και σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το έργο θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες στο Σίγρι και στη Μυτιλήνη και του έργου «3 του Σεπτέμβρη 1843 – Μακρυγιάννης» με τον συντοπίτη ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου τον οποίο η ΟΛΣΑ υποστηρίζει με μεγάλη διάρκεια κι επιτυχία με αφορμή το έργο «Θεόφιλος».

Για μία ακόμη χρονιά συνεχίστηκε με μεγάλη συνέπεια η προβολή των δράσεων και των αιτημάτων των συλλόγων μέσα από τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της ΟΛΣΑ (facebook, twitter, Instagram), από την ιστοσελίδα και την αποστολή χιλιάδων email σε συντοπίτες και σε ΜΜΕ του νομού και Πανελλαδικά. Επίσης προβλήθηκαν οι δουλειές συντοπιτών στο χώρο του πολιτισμού και της γενικότερης δημιουργίας, όπως και γίναμε κοινωνοί των επιτυχιών αλλά και των απωλειών σημαντικών Λέσβιων εντός κι εκτός Ελλάδας.

To top