Κύπρος: Τέλος από υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

Κύπρος: Τέλος από υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης
Φωτογραφία: Cyprus Times

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα Τρίτη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υφ. Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον Μιχάλη Χατζηγιάννη τόσο για τη διαχρονική τους φιλία όσο και για τη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως υφυπουργός Πολιτισμού, ενώ εύχεται στον καλλιτέχνη «κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία στη λαμπρή καλλιτεχνική του καριέρα που με τόση επιτυχία υπηρέτησε για σειρά ετών».

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διορίσει τη δρα Βασιλική (Λίνα) Κασσιανίδου ως νέα υφυπουργό Πολιτισμού. Η καθ. Βασιλική Κασσιανίδου δίδασκε Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994. Τον Μάιο του 2023 εξελέγη κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πάντως, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης το βράδυ της Δευτέρας (10/7) κήρυξε την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Είχε αναλάβει καθήκοντα την 1η Μαρτίου

Την 1η Μαρτίου 2023 ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είχε αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του στο υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου. Στην πρώτη του δήλωση είχε αναφέρει «δέχτηκα την πρόταση που μου έκαναν γιατί θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ την πατρίδα μου».

Η προσωπική σχέση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις μετά την υπουργοποίησή του, μιλώντας στην κυπριακή εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ο Μιχάλης Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στη σχέση του με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως είχε τονίσει ο ίδιος, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη γνωρίστηκαν το 1998 στην Αθήνα, όταν έκανε τις πρώτες τους εμφανίσεις με τον Χατζηνάσιο. «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ερχόταν κατά καιρούς και μας έβλεπε, κατέβαινε κάτω στα καμαρίνια ευγενικά, χαιρετούσε, και επειδή ήμασταν δύο Ελληνοκύπριοι και νέοι άνθρωποι κρατήσαμε επαφή δημιουργώντας μια φιλία και πλέον έχουμε μια οικογενειακή σχέση».

Σημείωσε πως ο κ. Χριστοδουλίδης τού έκανε την πρόταση για το υφυπουργείο Πολιτισμού 48 ώρες πριν το ανακοινώσει και δεν το περίμενε. «Του εξέφρασα τη μεγάλη τιμή, αλλά θα ήθελα τουλάχιστον 24 ώρες να το σκεφτώ, γιατί θα έπρεπε να αφήσω πίσω μια διαδρομή 30 χρόνων».

Παράλληλα, είχε προσθέσει ότι οι άνθρωποι του υφυπουργείου τον υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και ήταν πολύ φιλόξενοι. Το υφυπουργείο Πολιτισμού είναι σαν ένα μωρό που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και θα σταθεί. Είναι υποστελεχωμένο, ξεκινήσαμε τη δουλειά, είπε.

Ποια είναι η νέα υφυπουργός Πολιτισμού στην Κύπρο

Η Λίνα Κασσιανίδου σπούδασε Χημεία και Κλασική Αρχαιολογία στο Bryn Mawr College των ΗΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές της στο UCL Institute of Archaeology, στο Λονδίνο, όπου έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο στην Αρχαιομεταλλουργία το 1993.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019 διετέλεσε διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. To 2022 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής.

«Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, που περιλαμβάνουν πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, την επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και πολλά άλλα. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει μια σειρά από προγράμματα πεδίου και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης της, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι παντρεμένη με τον δρα Γιώργο Παπασάββα, αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και έχει δύο γιους, τον Γιάννη και τον Χριστόφορο», αναφέρει η ανακοίνωση.

To top