Επιμελητήριο Λέσβου για τα νέα μέτρα στα εμπορικά καταστήματα: «Ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό»

Επιμελητήριο Λέσβου για τα νέα μέτρα στα εμπορικά καταστήματα: «Ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό»

Επιστολές στα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης για τα νέα μέτρα   αντιμετώπισης της πανδημίας και τις επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις, απέστειλε το Επιμελητήριο Λέσβου

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αναφορικά με τα νέα μέτρα πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του Covid – 19, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τα κάτωθι.

Στα νησιά μας (Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος), υπάρχουν κατά κύριο λόγο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων και είναι ως επί το πλείστον οικογενειακές.

Θεωρούμε βέβαιο ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επιφέρουν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλά θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας τους. Οι επιχειρηματίες καλούνται αφενός να υποβάλουν τα self tests των εργαζομένων τους στην ανάλογη πλατφόρμα, αφετέρου να ελέγχουν τους πελάτες τους κατά την είσοδο τους στα καταστήματα, για το εάν φέρουν το ανάλογο πιστοποιητικό, κινδυνεύοντας να πληρώσουν δυσβάσταχτα πρόστιμα, και να αναγκαστούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Το μέτρο του ελέγχου κατά την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα, επιπροσθέτως, ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και στρέφεται κατά της ισότιμης αντιμετώπισης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα στα μεγάλα super market τα οποία πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, πέραν των τροφίμων, οι καταναλωτές μπορούν να εισέρχονται χωρίς να ελέγχονται, ενώ στα μικρά τοπικά καταστήματα, οι καταναλωτές θα πρέπει να ελεγχτούν από τον επιχειρηματία.

Κύριε Υπουργέ,

Αναγνωρίζουμε την απόλυτη ανάγκη της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, παρ όλα αυτά ο επιχειρηματικός κόσμος, έχοντας πληγεί ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι δυνατόν να επωμιστεί και την ευθύνη και το κόστος των ελέγχων, ούτε να υποκαταστήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας.

To top