“Άτυπο Lockdown” τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο

“Άτυπο Lockdown” τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο

Ανάστατοι είναι οι επαγγελματίες του λιανεμπορίου, καθώς τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής θα είναι σαν ένα “άτυπο lockdown” για τις επιχειρήσεις τους.

Όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλλονής σε ανακοίνωση του:

«Ενάμισι χρόνο μετά, από την αρχή της πανδημίας, τηρώντας όλα τα μέτρα με ευλάβεια και σοβαρότητα όλος ο εμπορικός κόσμος, τώρα η κυβέρνηση απαιτεί οι πελάτες μας να εισέρχονται στις επιχειρήσεις μας με rapid test και να ελέγχονται από τους εργαζόμενούς μας. Το αποτέλεσμα αυτού του μέτρου θα είναι ξεκάθαρα ο σημαντικός περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασής τους σε αυτά. Φυσικά ούτε λόγος για αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τον κλάδο από την «χασούρα» αυτή αλλά αντίθετα βρισκόμαστε ξανά ένα βήμα πίσω από την επιστροφή στην κανονικότητα με νέα οικονομικά προβλήματα να κυοφορούνται.

Παράλληλα δημιουργείται έντονος εκνευρισμός από τη μη επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου και στα super markets (ΝΑ ΠΟΥΛΆΝΕ ΜΟΝΟ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ). Είναι κατανοητό ότι η μονομερής ισχύς του μέτρου δημιουργεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και αποτελεί ακόμα μια φορά καίριο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις παραπάνω υπεραγορές να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο τους εις βάρος των μελών μας.

Εύλογα ερωτήματα γεννιούνται από όλους μας: στα supermarket και τις εκκλησίες ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται; Γιατί δεν πάρθηκαν μέτρα και γι’ αυτούς τους χώρους;

Ο κορωνοϊός έχει επιλεκτική αντίδραση μόνο στα καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το λιανεμπόριο όλο αυτό το διάστημα δεν αποτέλεσε εστία μετάδοσης του κορωνοϊού και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για ακόμα μια φορά.

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι μεγάλα και η βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τεθεί πάλι σε αμφισβήτηση».

 

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο Δελτίο Ειδήσεων του Αίολος.

To top