3ο Βραβείο στο Φεστιβάλ CINEμάθεια 2023 για το ΓΕΛ Ιππείου

3ο Βραβείο στο Φεστιβάλ CINEμάθεια 2023 για το ΓΕΛ Ιππείου

Το ντοκιμαντέρ «Με το χέρι στο γκάζι», μια πρωτότυπη δημιουργία μαθητών του ΓΕΛ Ιππείου, η οποία αναδεικνύει ένα επίκαιρο και σημαντικό θέμα: τη σχέση των νέων με τις μηχανές οδήγησης, απέσπασε το τρίτο βραβείο στο 11ο Διανησιωτικό Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών CINEμάθεια 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Χίο το περασμένο Σάββατο.

Η μαθητική ομάδα του ΓΕΛ Ιππείου επέλεξε να καταπιαστεί όχι απλά με ένα επίκαιρο θέμα, αλλά με ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα. Ένα ζήτημα που δυστυχώς απασχολεί διαρκώς την επικαιρότητα με δυσάρεστες ειδήσεις για παραβάσεις, ατυχήματα, ακόμα και δυστυχήματα, με πρωταγωνιστές ανήλικους δικυκλιστές. Ωστόσο, όσο κι αν είναι γνωστοί οι κανόνες και οι κίνδυνοι, οι νέοι νιώθουν μια ακατανίκητη έλξη για τις μηχανές τους και την ταχύτητα. Παρότι γνωρίζουν το διακύβευμα, επιμένουν να οδηγούν με τρόπο που συχνά εξαντλεί τα όρια της ασφάλειας και της νομιμότητας.

Το ενδιαφέρον της ομάδας ντοκιμαντέρ του ΓΕΛ Ιππείου δεν ήταν καθόλου θεωρητικό. Ξεκινούσε από πολύ αληθινές και οδυνηρές εμπειρίες. Εμπειρίες νέων του τόπου τους, συμμαθητών τους, που έζησαν τον ίλιγγο και αντίκρισαν κατάματα τον έσχατο κίνδυνο. Ο προβληματισμός και τα ερωτήματα ήταν διάχυτα στην ατμόσφαιρα, όταν η μαθητική ομάδα αποφάσισε να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Ο στόχος του ντοκιμαντέρ δεν είναι μονοδιάστατος. Από τη μια μεριά παρουσιάζει τη νεανική ψυχολογία, την εφηβική οπτική απέναντι στο ζήτημα των μηχανών οδήγησης: την αγάπη για ταχύτητα, την αναζήτηση ελευθερίας, τον πειραματισμό με το άγνωστο, τη διεκδίκηση μιας ξεχωριστής και ανεξάρτητης ταυτότητας. Από την άλλη μεριά προβάλλει τον κίνδυνο, το ρίσκο, τον φόβο, ακόμα και τον θρήνο, μέσα από ζωντανά παραδείγματα που διεγείρουν έντονα συναισθήματα. Τέλος επιδιώκει να αναδείξει τις αντιφάσεις και το στοιχείο της παραδοξότητας στη συμπεριφορά των νέων, που συχνά μπορεί να εκπλήσσουν με τον αυθορμητισμό τους.

Αφηγητής δεν υπάρχει στο ντοκιμαντέρ. Ο λόγος δόθηκε αποκλειστικά στους πρωταγωνιστές, χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς διδακτισμούς. Τα ποικίλα θέματα που σχολιάζονται αναδεικνύονται μέσα από τις αυθόρμητες νεανικές καταθέσεις, τη δύναμη της εικόνας και κυρίως την προσεκτική αντιπαράθεση λόγου και εικόνας που έγινε στο μοντάζ.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ είναι:

Αναστασία Γιαννάκη

Μαίρη Προφυλίδου

Ταξιάρχης Ρέτζα

Φανή Τσοκαρέλλη

Υπεύθυνος καθηγητής – συντονιστής ομάδας: Στέφανος Παρασκευαΐδης

To top