Παλαιολιθικά ίχνη στο ΝΑ άκρο της Λέσβου

Παλαιολιθικά ίχνη στο ΝΑ άκρο της Λέσβου

Ο ερευνητής Βασίλης Κουμαρέλας εντόπισε και παρέδωσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου έναν αξιοσημείωτο αριθμό μεγάλων κοπτικών εργαλείων της Παλαιολιθικής Περιόδου.

Ο κ. Κουμαρέλας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του σε προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, παρέδωσε στον Προϊστάμενό Εφορίας Αρχαιοτήτων Παύλο Τριανταφυλλίδη χειροπελέκεις, κοπείς, τρίεδρα, ξέστρα, αξίνα, λεπίδες, φολίδες, πυρήνων και προϊόντων κατάτμησής τους, που εντόπισε και περισυνέλλεξε από ακτές της παραλιακής ζώνης νότια της πόλης της Μυτιλήνης, όπου κολυμπά τα τελευταία καλοκαίρια.

Όπως τονίζει στη ανάρτησή του ο κ. Κουμαρέλας «τα πολυάριθμα τέχνεργα, η ποικιλία τους και το γεγονός, ότι οι συγκεκριμένες κολυμβητικές ακτές διαμορφώθηκαν το 1981 με τη ρίψη μπάζων από τις χωματουργικές εργασίες της προς νότον επέκτασης του Αεροδρομίου Μυτιλήνης, επιτρέπουν ως βάσιμη την υπόθεση, πως στην περιοχή της Κρατήγου υπήρξε μια σημαντική παλαιολιθική εγκατάσταση. Πιθανόν ανάλογη και σύγχρονη εκείνης στα Ροδαφνίδια Λισβορίου, που ανασκάπτεται από την Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νένα Γαλανίδου και χρονολογήθηκε μέσα στην Κατώτερη ή Πρώιμη Παλαιολιθική Εποχή – «τα εργαλεία της εκτέθηκαν για τελευταία φορά στην ηλιακή ακτινοβολία στο χρονολογικό φάσμα μεταξύ 476 και 164 χιλιάδων ετών πριν σκεπαστούν από άλλες επιχώσεις» (Galanidou et al. 2016). Ερευνώντας εκ των υστέρων τη σχετική βιβλιογραφία, διαπίστωσα, πως τα παλαιολιθικά ίχνη της περιοχής Κρατήγου αναφέρονται επιγραμματικά από τον Ανδρέα Ανδρεΐκο, ερευνητή και συγγραφέα με αξιόλογο έργο στην προϊστορική αρχαιολογία, ιδιαίτερα της Παλαιολιθικής Εποχής, στην έκθεση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο «Παλαιολιθικά Υπόβαθρα στην Ελλάδα», το 1998. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Κομνηνό Αργυρέλλη που συνέβαλε καθοριστικά στον εντοπισμό του παλαιολιθικού αυτού θησαυρού».

To top