Νικολά Σαρκοζί: Τρία χρόνια φυλάκιση, με βραχιολάκι στο σπίτι για ένα χρόνο

Νικολά Σαρκοζί: Τρία χρόνια φυλάκιση, με βραχιολάκι στο σπίτι για ένα χρόνο

Απορρίφθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου η έφεση του  πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, επικυρώνοντας την ποινή φυλάκισης τριών ετών που του είχε επιβληθεί το 2021 για διαφθορά.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τον Μάρτιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών – τα δύο με αναστολή και το ένα στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι – για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια πρωτοφανής κύρωση για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας.

Το δικαστήριο τότε είχε διαπιστώσει ότι ο Σαρκοζί και ο πρώην δικηγόρος του, Τιερί Χερζόγκ, είχαν συνάψει «συμφωνία διαφθοράς» με τον πρώην υψηλόβαθμο δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με μια νομική έρευνα. Στη συνέχεια, οι έρευνες των αρχών είχαν αποκαλύψει ότι ο Σαρκοζί διατηρούσε μια ανεπίσημη τηλεφωνική γραμμή από το 2014 σε άλλο όνομα, μέσω της οποίας επικοινωνούσε με τον Χέρζογκ.

Το περιεχόμενο αυτών των τηλεφωνημάτων ήταν που οδήγησε στην ετυμηγορία για διαφθορά το 2021. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει τότε να επιβληθούν στους Σαρκοζί, Χέρζογκ και Αζιμπέρ οι ίδιες ποινές. Ο Σαρκοζί, όμως, αμφισβήτησε τις κατηγορίες και άσκησε αμέσως έφεση κατά της καταδίκης του.

Σήμερα το πρωί όμως ο πρώην πρόεδρος έχασε, αφού το Εφετείο του Παρισιού απέρριψε την έφεσή του, επικυρώνοντας την ποινή φυλάκισης τριών ετών. Το Εφετείο στέρησε επίσης από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

Σύμφωνα πάντως με την απόφαση του Εφετείου, ο Σαρκοζί θα μπορέσει να εκτίσει το ένα έτος της ποινής, που του επιβλήθηκε χωρίς αναστολή, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι και χωρίς να μπει στη φυλακή.

To top