Υποχρεωτική η εκπαίδευση στους Έλληνες αστυνομικούς για τα δικαιώματα των ζώων

Υποχρεωτική η εκπαίδευση  στους Έλληνες αστυνομικούς για τα δικαιώματα των ζώων

Από   την Τετάρτη 10 Μαΐου, οι Έλληνες αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ξεκινούν υποχρεωτική εκπαίδευση για τα δικαιώματα των ζώων. Τα μαθήματα θα αφορούν τη σχέση μεταξύ της κακοποίησης των ζώων και της κακοποίησης του ανθρώπου, τεχνικές ελέγχου, πρώτες βοήθειες, βασική αξιολόγηση της γλώσσας του σώματος και της φυσικής κατάστασης των ζώων, καλά παραδείγματα από ξένες αστυνομικές υπηρεσίες, η ελληνική έννομη τάξη για τα δικαιώματα των ζώων, ακόμη και τα άλογα, τα οποία δεν προστατεύονται ακόμη πλήρως στην Ελλάδα, αναφέρονται στο μέρος των μαθημάτων της ΕΛΑΣ που παρακολουθούν οι αστυνομικοί και εκπαιδεύονται μέσω e-learning.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός από κάθε αστυνομικό τμήμα θα επιστρέψει στο χώρο εργασίας του για να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες για να εργαστεί σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων, συμπεριλαμβανομένων αδέσποτων ζώων, μεταφορέων, αλόγων, ζώων παραγωγής και εξωτικών ζώων.

 

Στη σημερινή εποχή, η προστασία των ζώων έχει γίνει ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την κοινωνία μας. Με βάση αυτό, η αστυνομία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της προστασίας των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί υποβάλλονται σε εκπαίδευση σχετικά με την αντιμετώπιση και προστασία των ζώων, με στόχο την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Από σήμερα, λοιπόν, οι αστυνομικοί βρίσκονται στα θρανία για να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα των ζώων και να είναι προετοιμασμένοι να δραστηριοποιηθούν με αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις που χρειάζεται να προστατευθούν τα ζώα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Θ. Θεοδωρικάκοw τόνισε: 
H κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια και γενικά η σκληρότητα απέναντι στα ζώα θα μας ωθήσει όλους απέναντι ο ένας στον άλλον. Καθιερώνουμε τη γραμμή 10410, στην οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται, ανώνυμα ή μη, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοποίησης ζώων’

 

Εκ μέρους της Zero Stray Pawject, ο Σταματάκου Σταματάκου, διευθυντής της Ακαδημίας, σημειώνει τον “κρίσιμο” ρόλο της ΕΛΑΣ. “Ζούμε σε μια χώρα με εκατομμύρια άστεγα ζώα που κακοποιούνται φρικτά καθημερινά”, λέει ο Σταματάκου. ‘Ο νόμος 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι μια ομπρέλα που προστατεύει όλα τα ζώα, καθώς κατοχυρώνει πέντε ελευθερίες και ορίζει σαφώς ότι η κακοποίηση των ζώων σε βαθμό πλημμελήματος ή ποινικού αδικήματος ισχύει για όλα τα είδη ζώων χωρίς διακρίσεις. Μάλιστα, η αστυνομία μπορεί πλέον να κατάσχει προσωρινά τα ζώα που κινδυνεύουν χωρίς εισαγγελική εντολή”.

To top