2η εκδήλωση BioBlitz για τις σχέσεις ανθέων – επικονιαστών στο Κάστρο Μυτιλήνης

2η εκδήλωση  BioBlitz για τις σχέσεις ανθέων – επικονιαστών στο Κάστρο Μυτιλήνης

To Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, διοργανώνουν τη δεύτερη εκδήλωση BioBlitz για άγριες μέλισσες και άλλους επικονιαστές στο Κάστρο Μυτιλήνης, την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, από 9:30 έως 14:30, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE 4 Pollinators – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι ο εξής:

Εισήγηση σχετική με την επικονίαση και τους επικονιαστές, 9:30‐10:00 – για όλους
Δραστηριότητα «μικροί ερευνητές εν δράσει», 10:00‐12:00 – για παιδιά δημοτικού
Αναγνώριση φυτών με τη βοήθεια εκλαϊκευμένου οδηγού, 10:00‐10:30
Αναγνώριση εντόμων με τη βοήθεια εκλαϊκευμένων οδηγών, 10:30‐11:30
Συμβουλευτική φωτογράφησης εντόμων, 11:30‐12:00

 

Τί είναι το BioBlitz; Το BioBlitz είναι η παρακολούθηση ενός οικολογικού φαινομένου από άτομα χωρίς επιστημονικές περγαμηνές, υπό την καθοδήγηση ειδικών, με σκοπό την αναγνώριση βιολογικών ειδών και την τεκμηρίωση παρουσίας τους σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκπαιδεύουν και ευαισθητοποιούν τους συμμετέχοντες και ταυτόχρονα βοηθούν στην απόκτηση γνώσης σχετικά με την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Τί θα καταγράψετε σε αυτό το BioBlitz; Με τη βοήθειά μας θα καταγράψετε τα έντομα επικονιαστές (μέλισσες, σκαθάρια, πεταλούδες, σφήκες, μύγες) καθώς και τα φυτά που βρίσκονται σε ανθοφορία στην περιοχή του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης.

Γιατί να συμμετέχετε; Η φιλοσοφία του BioBlitz στηρίζεται στο ότι για να προστατεύσουμε κάτι πρέπει να το γνωρίζουμε. Συμμετέχοντας στην εκδήλωση θα εξερευνήσετε για αρκετή ώρα τη φύση του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, καταγράφοντας με τα κινητά σας εικόνες επικονιαστών και φυτών της περιοχής, συνεισφέροντας, με τα φωτογραφικά σας στιγμιότυπα, στη σύνθεση της γενικότερης επιστημονικής γνώσης που αφορά στις υπάρχουσες σχέσεις ανθέων – επικονιαστών.

Δεν απαιτείται κράτηση θέσεων και στις δραστηριότητες μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες και παιδιά άνω τον 8 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες:
E: life4pollinators@aegean.gr, achroni@geo.aegean.gr
T: 2251036423, 2251036406

To top