Το σκάφος “Mare Liberum” Γερμανικής ΜΚΟ…επέστρεψε στις ακτές της Λέσβου

Το σκάφος “Mare Liberum” Γερμανικής ΜΚΟ…επέστρεψε στις ακτές της Λέσβου

Επέστρεψε στις ακτές της Λέσβου το σκάφος  “Sea Watch”  της “Mare Liberum” το οποίο παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής έρευνας για εμπλοκή στη διακίνηση μεταναστών, συνεχίζει τη “δράση” του και μάλιστα από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής κινήθηκε στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού  στις περιοχές όπου εντοπίζονται ροές μεταναστών υποστηρίζοντας,  ότι θέλει να “βιντεοσκοπεί” «για να καταγράψει τυχόν παράνομες επαναπροωθήσεις». Το λιμενικό περιόρισε το σκάφος  στο λιμάνι της Σκάλας Λουτρών.

Πιο συγκεκριμένα, στο σκάφος επιβαίνουν 8 άτομα:  6 γυναίκες και 2 άνδρες Είχε αναχωρήσει για μεγάλο διάστημα στο λιμάνι της Καβάλας λόγω βλάβης, επέστρεψε στη Σκάλα Λουτρών τους τελευταίους μήνες,  όπου και παρέμενε αγκυροβολημένο με το αιτιολογικό ότι είναι “….σκάφος αναψυχής” και από τις 21 Οκτωβρίου ξεκίνησε να κινείται στη θαλάσσια περιοχή όπου καταγράφονται μεταναστευτικές ροές.

Οι ίδιοι με ανακοινώσεις και αναρτήσεις σε σελίδα της οργάνωσης τους, καταγγέλλουν ότι «μπλοκάρονται για να μην καταγράψουν παράνομες επαναπροωθήσεις στα ανοιχτά του νησιού».

Το βράδυ της Πέμπτης σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το “Mare Liberum” στον ύφαλο Λάμνα βορειοδυτικά της Λέσβου, όπου είχε αγκυροβολήσει και ζήτησε να μετακινηθεί στη Σκάλα Λουτρών στον Κόλπο της Γέρας.

Οι ίδιοι επικαλέστηκαν ότι ήταν εξουθενωμένοι και δεν μπορούσαν να διανύσουν μια τόσο μεγάλη απόσταση.Η αλληλογραφία κράτησε ως τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής  μέχρι να επιστρέψει τελικά στο σκάφος στη Σκάλα Λουτρών, όπου και παραμένει.

Το πλήρωμα υποστηρίζει σε ανάρτησή του στη σελίδα της Οργάνωσης ότι  «…βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή για την καταγραφή ενδεχόμενων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

 

To top