Σουδάν: Για τρίτη μέρα 15 εγκλωβισμένοι Έλληνες στη Μητρόπολη | Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας

Σουδάν: Για τρίτη μέρα 15 εγκλωβισμένοι Έλληνες στη Μητρόπολη | Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας

Κρυμμένοι στα σπίτια τους, προσπαθώντας να προστατευτούν από τους διαρκείς πυροβολισμούς είναι οι Έλληνες στο Χαρτούμ εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη, στο κέντρο του Χαρτούμ, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Παγιδευμένοι είναι από προχθές 15 άνθρωποι μαζί με τον Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα.

Ο Μητροπολίτης, μιλώντας  στο protothema.gr δήλωσε:

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, ακούμε διαρκώς πυροβολισμούς. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω γιατί οι αδέσποτες σφαίρες μπορεί να μας σκοτώσουν. Οι προμήθειές μας αρκούν για τις επόμενες μέρες αλλά δεν υπάρχει ρεύμα και νερό και χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια για λίγες ώρες. Τα μεσάνυχτα είχαν ηρεμήσει λίγο τα πράγματα αλλά το πρωί ξανάρχισαν. Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει αυτό με αποτέλεσμα να μας κυριεύει ο φόβος. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί μέσα στη μητρόπολη υπάρχουν και ανήλικα παιδιά μαζί με τις μητέρες τους. Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ των δύο στρατηγών του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας με τον στρατό του Σουδάν και τις δυνάμεις ταχείας υποστήριξης. Είναι και οι δύο ισχυροί στρατοί ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές και αντιαεροπορικά πυρά».

Την ίδια ώρα, δύο Έλληνες τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκαν από ρουκέτα όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες. Ένας από τους τραυματίες βγήκε πολύ γρήγορα από το αυτοκίνητο και τους μετέφερε άμεσα ένα άτομο με ΙΧ στο νοσοκομείο.

«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα» ανέφερε για το θέμα αυτό το υπουργείο Εξωτερικών.

 

To top