Ερώτηση Κομνηνάκα στα αρμόδια Υπουργεία για τις ασφαλιστικές εισφορές της πανδημίας που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις

Ερώτηση  Κομνηνάκα στα αρμόδια Υπουργεία για τις ασφαλιστικές εισφορές της πανδημίας που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις

Ερώτηση στους υπουργούς εργασίας κοινωνικών υποθέσεων και ανάπτυξης, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα  για την άδικη επιβάρυνση μικρών επιχειρήσεων για ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου έξαρσης της πανδημίας
Η απουσία οργανωμένου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, ικανού να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της πανδημίας, οδήγησε σε πολύμηνο υποχρεωτικό κλείσιμο και περιορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων σε εμπόριο και εστίαση αλλά και άλλους κλάδους την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές για την συγκεκριμένη περίοδο καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπουν οι διατάξεις των σχετικών ΚΥΑ που εκδόθηκαν στις 28 και 29/4/2020.
Όμως, τα παραπάνω φαίνεται να μην τηρούνται για ένα σημαντικό κομμάτι επαγγελματιών. Πολλοί επαγγελματίες (στη Λέσβο αλλά και σε άλλες περιοχές), οι οποίοι την περίοδο της πανδημίας αναγκάστηκαν σε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, καταγγέλλουν ότι επιβαρύνονται σήμερα με ληξιπρόθεσμα χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, για εκείνη την περιόδο.
Ως επακόλουθο τους επιβάλλονται πρόστιμα, δέχονται κατασχέσεις χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Μάλιστα, η μονή απάντηση που έλαβαν αρκετοί που επικοινώνησαν με αρμοδίους του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ ήταν ότι, για να εμφανιστούν και πάλι στο σύστημα ως ασφαλιστικά ενήμεροι έπρεπε να πληρώσουν τις οφειλές και να ελπίζουν για συμψηφισμό τους στο απώτερο μέλλον, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα διαγραφής από το σύστημα των αδίκως βεβαιωμένων οφειλών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
– Πότε θα προχωρήσουν στην διαγραφή των χρεών, προστίμων και προσαυξήσεων που προέκυψαν από μη καταβεβλημένες ασφαλιστικές εισφορές της περιόδου αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
– Τι μετρά θα λάβουν ώστε να γίνει άμεσα ο συμψηφισμός με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές σε όσους επαγγελματίες έχουν ήδη καταβάλει εισφορές για την περίοδο που ήταν σε αναστολή.

To top