«Ασπίδα» για την ανάπλαση της προκυμαίας: «Η σεζόν που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη»

«Ασπίδα» για την ανάπλαση της προκυμαίας: «Η σεζόν που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη»

Τη διαπίστωση ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την προκυμαία και τις επιχειρήσεις εστίασης,  έκανε σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εστίασης «Ασπίδα» μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε τόσο με τον αρμόδιο εργολάβο στον τόπο των εργασιών όσο και με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, τους αρμόδιους αντιδημάρχους και φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί για την ανάπλαση προκυμαίας όπως επίσης και για τους λόγους που υπάρχουν συνεχείς καθυστερήσεις και αλλαγές του προγραμματισμού. Μάλιστα,  έλαβε τη  δέσμευση ότι το πρώτο κομμάτι των έργων θα παραδοθεί το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου 2023 και το δεύτερο κομμάτι το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου 2023

Στο επίκεντρο, της σημερινής συνάντησης του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης ΑΣΠΙΔΑ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη και του αρμόδιους φορείς, βρέθηκε η ανάπλαση της προκυμαίας και τα έργα στη πόλη, ωστόσο, τέθηκαν κι άλλα ζητήματα που απασχολούν τους καταστηματάρχες όπως η λειτουργία του κέντρου την σεζόν που έρχεται, πεζοδρομήσεις, πάρκινγκ καθώς και μέτρα ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου: 

Την Τετάρτη 5 Απριλίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου πήγε να ενημερωθεί για τις εργασίες της ανάπλασης από τον αρμόδιο εργολάβο στο τόπο των εργασιών. Να επισημάνουμε ότι είμαστε εστιάτορες και δεν έχουμε τεχνικές γνώσεις για τον τρόπο υλοποίησης του έργου, η παρουσία μας ήταν μόνο για ενημέρωση ώστε να μεταφέρουμε την πορεία του προς τα μέλη μας στην προσπάθεια όλων να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες. Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις και αλλαγές του προγραμματισμού έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις της προκυμαίας και όχι μόνο με αποτέλεσμα το αβέβαιο μέλλον τους και μεγάλη πιθανότητα νέων λουκέτων.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης ΑΣΠΙΔΑ έγινε συνάντηση στον Δημαρχείο Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη, τον Αντιδήμαρχο έργων κ. Τζιμή, τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας ζωής κ. Κουνέλλη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Κουζινόγλου, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών κ. Κουντουρέλλη και το Δ.Σ. του εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Συζητήθηκαν τα θέματα:
• Ανάπλαση της προκυμαίας Μυτιλήνης και των έργων στην πόλη
• Λειτουργία του κέντρου την σεζόν που έρχεται – Πεζοδρομήσεις και παρκινγκ
• Μέτρα ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις

Για το θέμα της ανάπλασης υπήρξε δέσμευση ότι το πρώτο κομμάτι των έργων θα παραδοθεί το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου 2023 και το δεύτερο κομμάτι το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου 2023.
Ο Σύλλογος μας ανέφερε τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη λόγω των έργων και των καθυστερήσεων του. Η σεζόν που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη για την πόλη και ειδικά για την προκυμαία και το κέντρο της πόλης. Επισημάναμε ότι από την έναρξη του έργου μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία άλλη ενημέρωση σαν Σύλλογος ενώ είχαμε κάνει αιτήματα και ότι το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα έχει αλλάξει τελείως από αυτό που γνωρίζαμε δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Ο Σύλλογος μας πάντα ήταν και θα είναι υπέρ των έργων που θα αναβαθμίσουν το νησί μας και την ποιότητα ζωής στον τόπο. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεχής και σωστή ενημέρωση των μελών μας για να μπορέσουν να οργανώσουν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αιτούμαστε για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν τακτοποιήσει οικονομικά το δημοτικό τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων (0,5%) και έχουν μπει πολύ μεγαλύτεροι τόκοι, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να τα ρυθμίσουν και να μην χρεωθούν τους τόκους. Επίσης την απαλλαγή ή έστω μείωση των δημοτικών τελών, τελών κοινόχρηστων χώρων και τελών χρήσης χερσαίας ζώνης λιμένα (ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και από άλλους Δήμους της Ελλάδος). Τέλος αναφέραμε να εξεταστεί η δυνατότητα κάποιου προγράμματος στήριξης ή αναβάθμισης των επιχειρήσεων της περιοχής.
Οι επιχειρήσεις μας έχουν εξαντλήσει τους πόρους από το αποθεματικό που είχαν προγραμματίσει για τον δύσκολο χειμώνα που μεσολάβησε, το έργο οφείλει να περατωθεί εντός του αρχικού σχεδιασμού. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο χώρος περιπάτου και χαλάρωσης να μην πάει περίπατο, ώστε να μπορέσουμε να περπατήσουμε και εμείς.

To top