«Η εστίαση δεν ξεχνά και δεν πρέπει να ξεχνιέται»

«Η εστίαση δεν ξεχνά και δεν πρέπει να ξεχνιέται»

Διαφορά θέματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης, όπως ο τουρισμός, ο ΦΠΑ, οι εργασιακές σχέσεις καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια συζητήθηκαν στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Εστίασης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 27 και 28 Μαρτίου.

Ο Σύλλογος Εστίασης Λέσβου ΑΣΠΙΔΑ συμμετείχε για 3η διαδοχική χρονιά  και εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Γιαννάκα, Αντιπρόεδρο Δήμο Καραμπεάζη και τον υπεύθυνο οικονομικών Φώτη Κουλουμαριέτο. Ο Σύλλογος μας επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο Σύλλογος ΑΣΠΙΔΑ καθώς και η πρωτοβουλία Estiasigreece εκφράζουν την αγωνία κάθε επαγγελματία της εστίασης χωρίς κομματικές παρωπίδες και δεσμεύσεις.

Τι συζητήθηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης.

• Εργασιακές Σχέσεις στην Εστίαση

– Η εστίαση έχει ιδιαιτερότητες στην λειτουργία της.
– Πρακτική δυσκολία στην εφαρμογή της Εργάνη 2.
– Κατάργηση των τεκμαρτών.
– Αίτημα για νέα ειδικότητα Υπευθύνου Καταστήματος και γενική ειδικότητα Υπαλλήλου Εστίασης. – Εργόσημο. – Αναγνώριση του συγγενή Α’ Βαθμού και στις εταιρίες.

• ΦΠΑ
– Η παράταση του 13% μέχρι 31/12/2023 και πρόθεση για νέα παράταση.
– Έγινε υπενθύμιση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού για 11% στο τέλος της τετραετίας που ολοκληρώθηκε. – Δέσμευση των δύο εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για μεταφορά στον χαμηλό συντελεστή 6% . – Κατάργηση του ΕΦΚ του καφέ όπου συνυπολογίζεται με ΦΠΑ και μείωση των ειδικών φόρων στα οινοπνευματώδη (ΕΦΚΟΠ) που επιβαρύνουν τα κοστολόγια μας.

• Τουρισμός –Εστίαση
– Απόλυτη ταύτιση των δυο δραστηριοτήτων από το σύνολο των συνέδρων και των εισηγητών.
– Γενική γραμματεία εστίασης στο Υπουργείο Τουρισμού.
– ΕΣΠΑ – Χρηματοδότηση ΚΥΕ. Αδυναμία κάλυψης ΕΜΕ των εποχικών επιχειρήσεων.

• Πνευματικά Δικαιώματα
– Δημιουργία ενιαίου φορέα είσπραξης.
– Συμμετοχή των χρηστών στην διαμόρφωση δίκαιων και αναλογικών αμοιβολογίων.
– Σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών.

• Ηχορύπανση ,Decibel, Ωράριο μουσικής
– Συμφωνία στην διαφορετικότητα της διατάραξης – ηχορύπανσης από την υγειονομική διάταξη περί 80db.
– Αλλαγή στην διαδικασία ελέγχου της ηχορύπανσης.
– Η κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας των ΚΥΕ επιβάλει και την κατάργηση της αναχρονιστικής άδειας μουσικής, καθώς και της παράτασης ωραρίου αυτής που λαμβάνουν τα καταστήματα εστίασης.

• Αιγιαλός
– Δέσμευση για αλλαγή του νόμου του 2019, που όμως παρέμεινε για μια ολόκληρη τετραετία.
– Συμφωνία ώστε να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα των επιχειρήσεων από την απλή χρήση παραχώρησης του αιγιαλού, σεβόμενοι τον κοινόχρηστο χαρακτήρα.

• Φορολογική Συμμόρφωση
– Πρακτικά προβλήματα και αδυναμία σύνδεσης των ΦΤΜ και των POS.
– Πρόστιμα – Διαπόμπευση επαγγελματιών.

• Επαγγελματικοί Λογαριασμοί
– Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού. -120 δόσεις συμφωνήθηκαν οριζόντια για όλους και από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, διαφώνησε στο οριζόντιο μέτρο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

• Πιστοποιητικά Υγείας Εργαζομένων
– Με την ολοκλήρωση του ψηφιακού ιατρικού φακέλου για τον πολίτη να συνδεθεί το πιστοποιητικό υγείας στο wallet gov, ώστε να καταργηθεί το παρωχημένο πιστοποιητικό υγείας που υπάρχει σήμερα.

• Κατηγοριοποίηση του Κλάδου.
– Με πραγματικά κριτήρια για το είδος της επιχείρησης, καθώς και της δραστηριότητας που ασκεί.

Η συμμετοχή του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης ΑΣΠΙΔΑ στις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εστίασης, μας γέμισε ικανοποίηση βλέποντας ότι από την βάση (πρωτοβάθμια) αναδεικνύονται τα αληθινά προβλήματα της εστίασης, ελπίδα γιατί πλέον οι ιθύνοντες κατανοούν τις δομικές και όχι μόνο αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον κλάδο για την ανασύνταξη του κλάδου και πολύτιμες εμπειρίες από την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων με τους συναδέλφους από όλη την χώρα.

To top