2ο mini‐bioblitz στη Λέσβο – Παρακολούθηση των άγριων μελισσών στο Κάστρο Μυτιλήνης

2ο mini‐bioblitz στη Λέσβο – Παρακολούθηση των άγριων μελισσών στο Κάστρο Μυτιλήνης

Το δεύτερο mini-bioblitz (δράση Επιστήμης των Πολιτών), με τίτλο “Στα ίχνη του Δάφνι και της Χλόης: ανακαλύπτοντας τις σχέσεις ανθέων – επικονιαστών στο Κάστρο Μυτιλήνης ” θα διεξαχθεί στο Κάστρο Μυτιλήνης, στις 8 Απριλίου 2023 και ώρα 9:30 έως 15:00.

To bioblitz αποτελεί δράση της Επιστήμης των Πολιτών: Είναι η παρακολούθηση ενός οικολογικού φαινομένου (εδώ, των σχέσεων των επικονιαστών με τα άνθη) από μια ομάδα ανθρώπων, σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κατά την διάρκεια συγκεκριμένου χρόνου. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται άμεσα (π.χ. μέσω κινητού) σε πλατφόρμα υποδοχής της πληροφορίας προκειμένου να αναλυθούν. Πρόκειται για μια βιωματική εκπαίδευση, που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Η ομάδα του έργου LIFE 4 POLLINATORS σας προσκαλεί στο δεύτερο mini‐bioblitz στη Λέσβο, που θα διεξαχθεί στις 8 Απριλίου 2023, μεταξύ 9:30 έως 15:00, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.
Το mini‐bioblitz διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE 4 POLLINATORS (LIFE18 GIE/IT/000755) – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο (https://www.life4pollinators.eu/) που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έξι άλλους συνεργαζόμενους ευρωπαϊκούς φορείς. Σκοπός του mini‐bioblitz είναι η παρακολούθηση των άγριων μελισσών και λοιπών επικονιαστών, καθώς και των σχέσεών τους με τα άνθη, στην περιοχή του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης. Στόχος, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των συμμετεχόντων που παρατηρούν ερευνητικά και συμμετέχουν στη συλλογή επιστημονικής πληροφορίας μέσω υποβολής φωτογραφικού υλικού στην πλατφόρμα του έργου. Με άλλα λόγια, η μεταλλαγή των απλών πολιτών σε πολίτες‐επιστήμονες!

Του mini‐bioblitz, θα προηγηθεί θεωρητική παρουσίαση σχετική με τους επικονιαστές, καθώς και επίδειξη του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στις 5 Απριλίου 2023, και ώρα 18.00.

Αμφότερες οι διοργανώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ποικιλότητα των επικονιαστών (σκαθάρια, πεταλούδες, μύγες, σφήκες) και τη
σημασία των σχέσεών τους με τα ανθοφόρα φυτά∙ το πρώτο βήμα για τη διατήρηση των επικονιαστών στη φύση!
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
E: life4pollinators@aegean.gr, achroni@geo.aegean.gr (Χρόνη Αθανασία)
T: 2251036423, 2251036406

To top