Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα παρουσιάσεις για τα φυτά των υγροτόπων της Λέσβου

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα παρουσιάσεις για τα φυτά των υγροτόπων της Λέσβου

Η κίτρινη ίριδα (Iris pseudacorus) γνωστή και με το όνομα υδάτινη σημαία είναι το πρώτο φυτό που θα αναδείξει μέσα από τις δράσεις του αυτή την το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής / Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η Λέσβος η οποία έχει χαρακτηρισθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO χάρη στην μοναδική φυσική της κληρονομιά και το ιδιαίτερα σημαντικό φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να διαθέτει τους περισσότερους υγροτόπους (55) ανάμεσα σε όλα τα άλλα νησιά του Αρχιπελάγους. Τα φυτά των υγροτόπων της Λέσβου συμβάλλουν καθοριστικά στην σπάνια βιοποικιλότητα που συναντάται στο νησί και αποτελεί πόλο έλξης για τους ορνιθοπαρατηρητές και λάτρεις της φύσης .

Οι πιο κοινοί τύποι βλάστησης στους υγροτόπους είναι η υπερυδατική (δηλαδή φυτά που μπορεί να φυτρώνουν στον πυθµένα αλλά ο κύριος όγκος τους είναι πάνω από την επιφάνεια του νερού) η υγρολιβαδική (δηλαδη ποώδη φυτά που αναπτύσσονται σε ρηχά νερά ή κορεσμένα εδάφη) η θαµνώδης και η δενδρώδης.

Οι δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη των υγροτόπων της Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Η παρουσίαση ξεκινά αυτήν την βδομάδα με την Κίτρινη ίριδα (Iris pseudacorus) γνωστή και με το όνομα υδάτινη σημαία καθώς σε ύψος το γεώφυτο αυτό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 1.5 μ. ενώ έχει ποικίλες ιδιότητες για φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση.

Μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα του ΚΠΕΝ στο facebook @kpenkallonis για την παρουσίαση των φυτών και κάθε νεότερη ενημέρωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής καθώς και στην ιστοσελίδα www.lesvosbirds.gr

Oι Δράσεις για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου συνεχίζονται. Μείνετε συντονισμένοι και αντλήστε πληροφορίες για τις δράσεις μας από τις σελίδες του Μουσείου και του Γεωπάρκου Λέσβου

www.lesvosmuseum.gr, www.lesvosgeopark.gr

 

To top