«Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – Κιβωτοί Βιοποικιλότητας»

«Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – Κιβωτοί Βιοποικιλότητας»

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου κύκλο εκδηλώσεων σε οικισμούς της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – Κιβωτοί Βιοποικιλότητας» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Αυγούστου και ώρα 19.30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δρ. Φίλιππος Αραβανόπουλος Καθηγητής μοριακής γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασικών Ειδών, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος θα μιλήσει με θέμα τις προστατευόμενες περιοχές, τις απειλές και την βιοπαρακολούθηση και θα αναφερθεί στην κατάσταση στην Ελλάδα και στη Λέσβο, επικεντρώνοντας σε δύο ιδιαίτερα παραδείγματα από τη Δυτική Λέσβο και συγκεκριμένα  το κίτρινο ροδόδενδρο και τα δρυοδάση.

Θα παρουσιασθεί επίσης η αξία των υγροτόπων της περιοχής Σιγρίου που συγκροτούν ένα μοναδικό άγνωστο θησαυρό για τη Λέσβο:  ο ποταμός Τάψας και ο εποχικός υγρότοπος που σχηματίζει στην εκβολή του, ο ποταμός Τσιχλιώντας και ο εποχικός υγρότοπος που σχηματίζει στην εκβολή του, και τα έλη στις θέσεις Λίμενα και Φάρος είναι μόνο μερικοί από αυτούς, η σημασία των οποίων ενισχύεται από το πραγματικά το εντυπωσιακό δίκτυο από «γκιόλια» (τεχνητές δεξαμενές νερού) που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή για την παροχή νερού στα κτηνοτροφικά ζώα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί επίσης το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και των περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO  και των δυνατοτήτων που  δημιουργούνται για την ανάδειξη της Λέσβου ως ιδανικού προορισμού τόσο για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όσο και για την περιβαλλοντική εκπαίδευση σχολείων και πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής – και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας –  μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η περιοχή της Δυτικής Λέσβου είναι ήδη διεθνώς γνωστή για τα σημαντικά είδη αναπαραγόμενων και διερχόμενων – μεταναστευτικών πουλιών που φιλοξενεί και αποτελούν ένα από τα βασικά κίνητρα για την επίσκεψη στο νησί μας ξένων ορνιθοπαρατηρητών.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

19.30 Έναρξη – Χαιρετισμοί εκ μέρους των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορεων

 

19.45

 

 

 

 

20.00

Γεωπάρκο Λέσβου – Δράσεις ανάδειξης των υγροτόπων και των προστατευόμενων περιοχών της Δυτικής Λέσβου

Καθ. Νικόλαος Ζούρος / Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών

 

Προστατευόμενες περιοχές, απειλές και βιοπαρακολούθηση: κατάσταση στην Ελλάδα και δύο παραδείγματα από τη Δυτική Λέσβο, ροδόδενδρο, δρυς.

Καθ.Φιλιππος  Αραβανόπουλος / Καθηγητής μοριακής γεννετικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Γενετικής και Βελτίωσης Δασικών Ειδών, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

20.30 Τα πουλιά των υγροτόπων της δυτικής Λέσβου

Ελένη Γαληνού / Περιβαλλοντολόγος, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

21.00 Παρεμβάσεις φορέων – Συζήτηση

 

To top