Μνήμες της καταστροφικής φωτιάς στα Βατερά στο Συντονιστικό – «Τρεις φορές κινδυνεύσαμε να καούμε»

Μνήμες της καταστροφικής φωτιάς στα Βατερά στο Συντονιστικό – «Τρεις φορές κινδυνεύσαμε να καούμε»

Συνεδρίασε την Παρασκευή  το Συντονιστικό όργανο ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου όπου τη συζήτηση μονοπώλησε η περσινή καταστροφική φωτιά στα Βατερά και όλα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί μια τόσο μεγάλη δασική καταστροφή. Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις από την Πυροσβεστική που περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές κατά την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς όσο και του ιερέα Στρατή Κακάμπουρα από το Αμπελικό ο οποίος άσκησε κριτική στην τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά για παραλείψεις.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Κυπριωτέλλης τόνισε ότι εργασίες διαχείρισης των δασών και καταγραφή των αντλιοστασίων  περιμετρικά των δασικών εκτάσεων. «Αυτό το δάσος των 350.000 στρεμμάτων πρέπει να φυλαχθεί με κάθε τρόπο» τόνισε με νόημα ο Περιφερειακός Διοικητής. Ο νέος Δοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λέσβου κ. Χρήστος Σάσσαρης εξήρε τις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει για την συντήρηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής, ενώ σημείωσε ότι «εκείνο που με έχει εντυπωσιάσει στο νησί σας είναι η αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους μέσα από τη δράση των εθελοντικών συλλόγων». Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία του Υποδιοικητή της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Μυτιλήνης Θανάση Μίχα ο οποίος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της φωτιά στα Βατερά και τη Βρίσα, «τρεις φορές εγκλωβιστήκαμε μέσα στη φωτιά από τις οποίες τη μία κινδυνεύσαμε να τραυματισθούμε σοβαρά ή να και χάσουμε τη ζωή μας».

Η εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι κατατίθεται  τεχνικό δελτίο για αντιδιαβρωτικά έργα για την πυρκαγιά στα Βατερά ύψους 1,7εκατ. ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του εθελοντή πυροσβέστη ιερέα Στρατή Κακάμπουρα από το Σύλλογο Εθελοντών Πυροσβεστών Αμπελικού «Η Άμπελος» ο οποίος άσκησε κριτική στην τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά για τις ελλείψεις ,όπως η έλλειψη δεξαμενής νερού στη Ρογκάδα που αποδείχθηκε μοιραία για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς το περασμένο καλοκαίρι που κατέκαψε μεγάλο μέρος του δάσους. «Έχει μείνει το 1/3 του δάσους που δεν έχει καεί» είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει η Τοπική αυτοδιοίκηση να ακούει την πυροσβεστική και τους εθελοντές. Μόλις πέρυσι μπήκε στο χωριό μας το Αμπελικό κρουνός από την Περιφέρεια» συμπλήρωσε ο ίδιος.

To top