Το Αγιασώτικο Καρναβάλι επέστρεψε καλύτερο από ποτέ! (ΦΩΤΟ)

Το Αγιασώτικο Καρναβάλι επέστρεψε καλύτερο από ποτέ! (ΦΩΤΟ)

Καλύτερο από ποτέ και με πληθώρα εκδηλώσεων επέστρεψε μετά από τρία χρόνια πανδημίας – το πιο παλιό καρναβάλι της Λέσβου, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη της Τουρκοκρατίας – το Αγιασώτικο Καρναβάλι. Μέσα στο διάβα ενός και πλέον αιώνα το έθιμο πέρασε από πολλά στάδια, επηρεάστηκε από μύριες καταστάσεις και συνοδοιπόρησε με την εκάστοτε ιστορική εποχή εξελικτικά. Το τελευταίο διήμερο ο κόσμος χάρηκε την καυστική σάτιρα και τα εμβόλιμα σκετς που σκόρπισαν αβίαστο γέλιο και εντυπωσιάστηκε με τις σκηνοθετικές εμπνεύσεις των καρναβαλιστών.

Την Κυριακή της Τυροφάγου, 26/2/2023, έγινε η παραδοσιακή πατινάδα και η αναβίωση του εθίμου της περικεφαλαίας στις στράτες του χωριού. Όμιλος μασκαράδων με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας και με επικεφαλής τον Μεγαλέξαντρο σεργιάνισε στα καλντερίμια της Αγιάσου τραγουδώντας τα πατροπαράδοτα τριψίματα, δίστιχα ομοιοκαταληκτικά τραγούδια που διασώζονται από την προφορική λαϊκή παράδοση μέσα στους αιώνες και υμνούν την ερωτική πράξη και τα γεννητικά όργανα των δύο φύλων. Η πομπή κατέληξε στην Πλατεία Αγοράς όπου στήθηκε λαϊκό γλέντι, με παραδοσιακή μουσική και χορό. Στον κόσμο μοιράστηκε δωρεάν ρυζόγαλο.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε το καρναβαλικό συγκρότημα «Η άγρια φυλή από τη Μπουτσουάνα». Τη σάτιρα επιμελήθηκαν ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής και ο Ασημάκης Χατζηγιάννης. Τα σκηνικά έφτιαξαν οι Παναγιώτης Λαλάς, Γρηγόρης Δελόγκος, Γρηγόρης Ψαρρός, Παναγιώτης Ψαρρός, Στρατής Ανδρικού, Γιώργος Λαλάς. Εκφώνησαν: Δημήτρης Κορομηλάς, Μαρία Γλεζέλη, Στρατής Γυρέλης, Ταξιάρχης Κουταλέλης. Συμμετείχαν: ο γνωστός συμπατριώτης μας «νάνος του Σεφερλή» Γιάννης Ζουμπαντής, Χρήστος Κουφέλος, Αντώνης Λαλάς, Ηλίας Κουταλέλης, Γιώργος Λαλάς, Κώστας Μπάλωμας, Ευστράτιος Ξαφέλης, Θεόδωρος Γαββές, Γιώργος Γεωργαντής, Παναγιώτης Καραγιάννης, Παναγιώτης Λεβέντης, Δημήτριος Κουταλέλης, Παναγιώτης Καπάτος, Ευστράτιος Λαλάς, Παναγιώτης Κατωτριώτης, Χρήστος Ραδίκος, Δημήτρης Βαρβάκης, Αριστείδης Βαρβάκης, Ταξιάρχης Μαϊστρέλης. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στους παλιούς καρνάβαλους Αντώνη Μηνά και Στρατή Δημητρίου Κουρβανιό, που δεν βρίσκονται πια κοντά μας.

Το συγκρότημα ευχαριστεί θερμά τους Ποσειδώνα Νικολάου Σουσαμλή, Γρηγόρη Δελόγκο, Γρηγόρη Ψαρρό, Νίκο Μαϊστρέλη, Στρατή Λεβέντη, Παναγιώτη Ευαγγέλου Χατζέλη, Παναγιώτη Κορομηλά.

Την Καθαρή Δευτέρα, 27/2/2023, από το πρωί στο Δημοτικό Πάρκο γίνονταν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Υπήρχε μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφιών καρναβαλικών εκδηλώσεων της περιόδου 1940-2019, έγινε γαϊτανάκι και λειτούργησε εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας για τα παιδιά, με την ευθύνη του Εικαστικού Τμήματος του Αναγνωστηρίου.

Στον κόσμο μοιράστηκαν δωρεάν φασολάδα, νηστήσιμα εδέσματα και ποτά, με την ευκαιρία της έναρξης της σαρακοστής. Στον πάγκο των εδεσμάτων γίνεται συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και υπάρχει κουμπαράς αλληλεγγύης για καρκινοπαθή συγχωριανό μας. Στις 2 μ.μ. παρουσιάστηκε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τα Σαντούρια και το Παιδικό Χορευτικό του Αναγνωστηρίου.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την παρουσίαση του συγκροτήματος «Η Ωραία Κοιμωμένη», μεταφορά του ομώνυμου παραμυθιού στην καρναβαλική σκηνή. Σάτιρα: Δημήτρης Τζαννής. Σκηνικά: Μαρίνος Κορομηλάς, Χρήστος Κουφέλος, Στρατής Βασιλείου Τοπαλής, Διολίν Τομόβ, Παναγιώτης Ψαρρός, Παναγιώτης Κορομηλάς. Καλλιτεχνική επιμέλεια, ζωγραφική, γραφιστικά: Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή. Εκφώνησαν: Παναγιώτης Κορομηλάς, Στρατής Βασιλείου Τοπαλής Χρήστος Κουφέλος, Δημήτρης Κλεάνθη Κορομηλάς, Δημήτρης Κορομηλάς, Γιώργος Λεβέντης, Μαρίνος Κορομηλάς. Συμμετείχε ο Χρήστος Κλήμος.

Το συγκρότημα ευχαριστεί τους Παναγιώτη Κουτσκουδή, Στρατή Βεγιάζη, Βίκυ Κορομηλά, Παναγιώτη Ψαρρό, Περικλή Χτενέλη, Μαίρη Κορομηλά, Ειρήνη Βουνάτσου, Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», Ταξιάρχη Τοπαλή, Κατερίνα Παλαιολόγου, Βασιλική Γραμμέλη, Ταξιαρχούλα Μανώλη, Παναγιώτα Κορμηλά, Αφροδίτη Γούναρη, Γιώργο Ρούσσα, Δημήτρη Βουνάτσο, Παναγιώτη Καπάτο, Γρηγόρη Ψαρρό, Μάριο Χαλέλη, Άγγελο Χαλέλη, Παναγιώτη Γ. Τσουκαρέλη, Στρατή Β. Τοπαλή, Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγιάσου, καθώς και τους μικρούς συνεχιστές της παράδοσης Παναγιώτη Ακαμάτη, Αφροδίτη Ακαμάτη, Αθανασία Κορομηλά-Κουτσκουδή.

Οι φετινές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος», το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», την Κοινότητα Αγιάσου και τον κοινωνικό φορέα Visit Agiasos.

Οι συνδιοργανωτές και ιδιαίτερα ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» ευχαριστούν θερμά τους χορηγούς μας: Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Μυτιλήνης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, την Κοινότητα Αγιάσου και την Πρόεδρο Διαμάντω Ρουγκέλη, τα ΕΠΙΠΛΑ ΣΠΑΝΟΣ, το Στρατή Β. Τοπαλή, την Ανακύκλωση Αιγαίου – Χυτήρια ΑΒΕΕ, τις Ποτοποιίες ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ, ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΥ, ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ και ΣΑΜΑΡΑ, τη Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ», τον Παναγιώτη Λαλά, την καφετέρια «Το Σοκάκι», την Οικογένεια Μιχάλη Π. Δελόγκου, την ταβέρνα «Ο Κατσαμπός», το Γιάννη Γρημανέλη, τον Ταξιάρχη Β. Τοπαλή, τον Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή, τον Παναγιώτη Κορομηλά, το Στρατή Βεγιάζη, το Δημήτρη Γ. Βουνάτσο, το Δημήτρη Π. Ακαμάτη, το Διολίν Τομόβ, το Δημήτρη Χτενέλη, το Χρήστο Κουρβανιό, το Στρατή Σταύρου Τσομπανέλη.

To top