Γ. Πλακιωτάκης: Δημιουργία κρατικού ταμείου για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Γ. Πλακιωτάκης: Δημιουργία κρατικού ταμείου για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Τη δημιουργία κρατικού Ταμείου για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Πλωτό Μουσείο Hellas Liberty στο λιμάνι του Πειραιά για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ταμείου υπό την εποπτεία του Δημοσίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το “πρασίνισμα” του ακτοπλοϊκού στόλου, ενώ τόνισε ότι μετά από διεθνή διαγωνισμό θα επιλεγεί σύμβουλος για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Παράλληλα, επισκόπησε το έργο του υπουργείου του και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν.

Για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου εκτίμησε ότι μέσα στο 2023 θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ ευχαρίστησε το υπουργείο Ναυτιλίας για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, όπως τα ηλεκτρονικά ναυλοσύμφωνα, την ηλεκτρονικη δήλωση απόπλου και κατάπλου και την ηλεκτρονική παραγγελία και πληρωμή πλοηγών. Αναφερόμενος στην ιστορία του πλοίου Hellas Liberty, είπε ότι οι εποχές τότε ήταν δύσκολες και το ναυτικό επάγγελμα περιζήτητο, παρά τις δύσκολες συνθήκες στα πλοία. Σήμερα, παρ’ όλες τις ανέσεις και τις δυνατότητες, η θάλασσα δεν προσελκύει τους νέους και τις νέες και γι’ αυτό το Ναυτικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την ΕΕΕ, οργανώνει μία καμπάνια ενημέρωσης των νέων για το ναυτικό επάγγελμα.

Η παγκόσμια ναυτιλία δεσμεύεται πλήρως ρυθμιστικά να μειώσει την ένταση εκπομπών άνθρακα από ορυκτά καύσιμα κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, καταβάλλοντας προσπάθειες για μείωση έως 70% μέχρι το 2050, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2008, και να μειώσει τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 50% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2008, σύμφωνα με την αρχική στρατηγική του UN ΙΜΟ.

 

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική ακτοπλοΐα είναι η ανανέωση του στόλου της  . Σύμφωνα με έρευνα της XRTC το 50% των ελληνικών ακτοπλοϊκών πλοίων που είναι σήμερα δρομολογημένα θα είναι ηλικίας άνω των 40 ετών το 2035. Με την προϋπόθεση ότι σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα πλοία που να πληρούν τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2030, η μόνη λύση είναι η κατασκευή νέων πλοίων.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2022, το Συμβούλιο Υπουργών Θαλασσίων Μεταφορών της ΕΕ αποφάσισε να εξαιρέσει τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας έως τις 31/12/2029 από τον κανονισμό για τη χρήση ανανεώσιμων και χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα καυσίμων στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών όταν αυτά δρομολογούνται σε λιμένες νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.

 

To top