Μάστιγα η κακοποίηση ζώων στη Λέσβο

Μάστιγα η κακοποίηση ζώων στη Λέσβο

Σε μάστιγα εξελίσσεται στη Λέσβο το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων αλλά και της θανάτωσής τους με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε την Παρασκευή στο Πέραμα  Γέρας της Λέσβου, όταν δεσποζόμενο σκυλί βρέθηκε με δεμένη την μουσούδα του απο λαστιχάκι που ήταν περασμένο δυο φορές τόσο σφιχτά ώστε του δημιούργησε σοβαρά τραύματα.

Όσο αφορά τα περιστατικά θανατώσεων ζώων,  έχει παρατηρηθεί οτι τις παραμονές των γιορτινών περιόδων κάθε χρόνο επί σειρά ετών κάποιοι ασυνείδητοι αναλαμβάνουν να “καθαρίζουν” τον τόπο τους από τα αδέσποτα, ρίχνοντας φόλες κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους.

Η θανάτωση των ζώων συνήθως γίνεται με τα δολώματα τροφής, τα οποία περιέχουν ισχυρότατα και απαγορευμένα από τον ΕΟΦ δηλητήρια τα οποία συνεχίζουν να πωλούνται ακόμα και σήμερα χωρίς έλεγχο παρά την επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος. Έτσι το πρόβλημα παραμένει ακόμα άλυτο και συνεχίζει να οδηγεί πολλά ζώα στον πιο φρικτό θάνατο ,ενώ πάντα ζητούμενο παραμένει η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία των ζώων.

Εάν κάποιος πολίτης εντοπίσει νεκρό ζώο ή κάποιο είδους δόλωμα,  αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ειδοποήσει άμεσα τις αρχές ώστε να απομακρυνθεί το δηλητηριασμένο ζώο ή δόλωμα απο εξειδικευμένο προσωπικό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αγγίξει με γυμνά χέρια ή να φέρει το δόλωμα σε επαφή με το σώμα του, ο χειρισμός τέτοιου είδους ευρημάτων είναι άκρως επικίνδυνος.

Επίσης είναι σημαντικό να βρεθεί ο υπαίτιος της χρήσης των δηλητηριασμένων αυτών δολωμάτων που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

 

To top