Σε κατάληψη η σχολή του Εθνικού Θεάτρου μετά το νέο ΦΕΚ

Σε κατάληψη η σχολή του Εθνικού Θεάτρου μετά το νέο ΦΕΚ

Σε κατάληψη της σχολής του Εθνικού Θεάτρου προχώρησαν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες το απόγευμα της Πέμπτης, αντιδρώντας στο νέο ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο οι απόφοιτοι δραματικών σχολών και ηθοποιοί θεωρούνται πλέον απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή απόφοιτοι Λυκείου.

Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών καλλιτεχνών. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως “η κυβέρνηση αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου” ενώ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν διήμερες δράσεις στο Θέατρο της Σχολής.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Σ.Ε.Η., Σπύρος Μπιμπίλας δήλωσε:

“Ηθοποιοί θεάτρου ΔΕ (δηλαδή ισοδύναμοι με αποφοίτους λυκείου μόνο) αποκλειστικά ούτε ΤΕ (τεχνικής εκπαίδευσης) συνεπώς καταργήθηκε και η ΚΥΑ ως το 2003

Τώρα μας αρέσει; Είμαστε πλέον τελείως αδιαβάθμιτοι, ενώ επιθυμία μας είναι να ξαναγίνουμε ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) όπως είμαστε ως το 2003 που μας κατήργησαν αλλά εμείς από τότε ζητούσαμε αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας. Έχουμε φωνάξει έχουμε τρέξει έχουμε πιέσει έχουμε προσπαθήσει Και ο ,τι και να πέτυχουμε ακούγονται περισσότερο οι φωνές που λένε ότι δεν είμαστε τίποτα !

Οι θεατρολόγοι τα κατάφεραν και μας πέταξαν έξω! Και τελικά νομοθέτησαν το τίποτα! Τα συμφέροντα είναι πέρα και πάνω από όλους! Λες κι οι σπουδές μας 3 χρόνων στις δραματικές σχολές είναι για τα σκουπίδια! Κι αυτό το έκανε αυτή η κυβέρνηση που μοιράζει ψυχια για να κερδίσει ψηφαλάκια στις επερχόμενες εκλογές!

Όχι ότι δικαιολογούνται όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έλυσαν χρονια τώρα το σοβαρό πρόβλημα των ηθοποιών! Και χωρίς συμβάσεις και αδιαβάθμιτοι! Και τι θα γίνει με όλους αυτούς που ως το 2003 έχουν αποκτήσει τον τίτλο ΠΕ ; Τον χάνουν; Οπότε χάνουν ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα;

Το ΣΕΗ σύσσωμο πλέον θα αντιδράσει. Να μας δώσουν σημασία! Ζητάμε ανώτατη εκπαίδευση! Επαναφορά της άδειας εξάσκησης του ηθοποιού! Δεν μπορεί να είμαστε εμπάτε σκύλοι αλέστε!

Επιτέλους ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο! Κι ας ακούσουν την δίκαιη κραυγή μας οι υπεύθυνοι.”

Το αίτημα όλων των ηθοποιών είναι να θεωρούνται ξανά απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

To top