Εύα Καϊλή: Παράταση της προφυλάκισης υπό τον φόβο της απαγωγής

Εύα Καϊλή: Παράταση της προφυλάκισης υπό τον φόβο της απαγωγής

Το δικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες αποφάσισε την Πέμπτη να παραμείνει για ακόμη έναν μήνα στη φυλακή η Εύα Καϊλή.

Απορρίφτηκε το αίτημα της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, σχετικά με την αποφυλάκισή της με βραχιολάκι και χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές. Η Εύα Καϊλή δε έπεισε το δικαστικό συμβούλιο ότι δεν είχε συμμετοχή στο σκάνδαλο Qatargate και θα κάνει Χριστούγεννα στη φυλακή.

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «παρατείνεται η κράτηση της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα» ενώ «εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου μέσα σε 15 ημέρες». Ωστόσο, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ασκήσει έφεση.

H απόφαση ήταν να παραταθεί η προφυλάκιση της 44χρονης ευρωβουλευτού στις φυλακές του Χάρεμ για έναν ακόμη μήνα (ώς τις 22 Ιανουαρίου), οπότε και θα επαναξιολογηθεί η τύχη της από το δικαστικό συμβούλιο.

Οι 3 λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση

Τρεις είναι οι λόγοι που οδηγήσαν στην απόφαση να παραμείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή. Ο πρώτος είναι είναι ότι θεωρείται ύποπτη φυγής. Ο δεύτερος είναι επειδή εκτιμάται πως μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις. Ο τρίτος είναι επειδή θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Εισαγγελία αναφέρει ότι «προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Δημητρακόπουλος, ο εισαγγελέας είπε ότι το παιδί δεν συνιστά λόγο αποφυλάκισης και τόνισε ότι ο εισαγγελέας φοβάται το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να διαφύγει από τη χώρα.

Τι υποστήριξε η Εύα Καϊλή

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπό άκρα μυστικότητα παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες όπου και παρέμεινε για περίπου μία ώρα και 20 λεπτά.

Κατά την ακρόασή της, για την παράταση της προφυλάκισης ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων, η Εύα Καϊλη υποστήριξε πως δεν έχει κανένα τρόπο αλλά και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία και πως δεν είναι ύποπτη διαφυγής. Επίσης, έκανε αναφορά και στο δυο ετών παιδί της.

Δημητρακόπουλος: Δεν θα ασκήσουμε έφεση

Μιλώντας χθες στο MEGA, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να κατατεθεί έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση της Εύας Καϊλή.

Όπως είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο αρμόδιος εισαγγελέας φέρεται να έχει λάβει ήδη την απόφασή του, ενώ όπως υποστήριξε ο Βέλγος εισαγγελέας δέχεται πιέσεις από τον Τύπο και το πολιτικό περιβάλλον της Ε.Ε.

«Για ένα μήνα ακόμη θα παραμείνει η προσωρινή της κράτηση. Βέβαια οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα, προδίκαζαν το αποτέλεσμα. Έγινε πρόταση από εμάς να διατάξει το δικαστήριο τον κατ’ οίκον περιορισμό, όπου σε αυτή την περίπτωση η κα Καϊλή δεν θα είχε καμία ηλεκτρονική συσκευή, ένα σταθερό τηλέφωνο, το οποίο να παρακολουθείται από την αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά.

Στην θέση αυτή της Εύας Καϊλή, ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ και να την απαγάγουν.

Σχετικά με τον φόβο αλλοίωσης στοιχείων από την πλευρά της πρώην αντιπροέδρου της ευρωβουλής ο δικηγόρος της απάντησε ότι «τέτοιος φόβος δεν υπάρχει και μην ξεχνάτε ότι ο ανακριτής είπε δεν έχει στοιχεία για την διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και την εγκληματική οργάνωση».

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ο τι η πρόεδρος του μονομελούς δικαστηρίου δεν είχε στην διάταξή της ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι είναι ύποπτη φυγής, δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κ. Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία, ανέφερε ο δικηγόρος και υπογράμμισε ότι στην αγόρευσή του ζήτησε να αξιολογηθεί η πελάτης του με νομικά κριτήρια κι όχι με πολιτικά κριτήρια.

Από την πλευρά της, η κα Καϊλή έχει ειπωθεί και έχει παραδεχτεί ότι και στο παρελθόν είχαν μπει στο σπίτι της και άλλες βαλίτσες με χρήματα και επιπλέον μέσα στην βαλίτσα με τις δεσμίδες με τα χρήματα βρέθηκαν και μπιμπερό της κόρης της και βρεφικό γάλα.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξήγησε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν μέσα στην κοινή κατοικία ήταν σοκαριστικό και για την ίδια, την Ευά Καϊλή. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι είναι κοινή απόφαση με τον κ. Ριζόπουλο να μην ασκήσουν έφεση στην απόφαση της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου.

To top