Βρισηίς 2022: Σχέδιο μελέτης για την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου

Βρισηίς 2022: Σχέδιο μελέτης για την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσιάστηκε το σχέδιο μελέτης “ΒΡΙΣΗΙΣ 2022” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πληγείσα περιοχή Βρίσας, Βατερών και Σταυρού Λέσβου μετά την καταστροφική πυρκαγιά της.

Πρόκειται για μελέτη που εκπονείται από μία πολυπληθή επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας, κ. Κώστα Καλαμποκίδη. Τριάντα έξι καθηγητές, συνεργάτες και φοιτητές συνεργάζονται από την επομένη κιόλας μέρα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς καταγράφοντας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της μελέτης που έχει ως απώτερο στόχο την συνολική ανάταξη και ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής. Ανάλογη μελέτη από μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της επιστημονικής ομάδας (υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Χρήστου Ζερεφού της Ακαδημίας Αθηνών) είχε εκπονηθεί και μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Χίο το 2012 και εφαρμόστηκε στη χάραξη του σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής.

Η πυρκαγιά έκαψε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων σε μία ζώνη μήκους 6 και πλάτους 5 χιλιομέτρων, με περίμετρο 25 χιλιόμετρα. Από την καμένη περιοχή το 1/3 περίπου καλυπτόταν από δάσος, το 1/4 από φυσικούς βοσκότοπους και το υπόλοιπο τμήμα από καλλιέργειες και ελαιώνες. Το ποσοστό του αστικού χώρου που επλήγη ανέρχεται περίπου στο 1% της συνολικής έκτασης.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (με τους συνεργαζόμενους συναδέλφους επιστήμονες και άλλων φορέων όπως το ΕΚΠΑ, το ΓΠΑ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), στα πλαίσια των εφαρμοσμένων, ερευνητικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων του (Τμήματα Γεωγραφίας, Περιβάλλοντος, Ωκεανογραφίας & Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Κοινωνιολογίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας), ανταποκρινόμενο στις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες που επικρατούν στη σεισμόπληκτη περιοχή Βρίσας, Βατερών και Σταυρού Λέσβου μετά και την καταστροφική πυρκαγιά της 23/7/2022, πρόκειται να συντάξει εθελοντικά και να υποβάλει τον Ιούνιο του 2023 αυτή την πιλοτική μελέτη εφαρμογής με αντικείμενο την απογραφή, έρευνα, ανάλυση και χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής.

To top