Κίνα: Άρση όλων των περιοριστικών μέτρων με κατάρρευση του κινεζικού ΕΣΥ

Κίνα: Άρση όλων των περιοριστικών μέτρων με κατάρρευση του κινεζικού ΕΣΥ

Μετά την άρση όλων των μέτρων περιορισμού κατά του Covid-19 από την κινεζική κυβέρνηση, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.

Η Επιτροπή Υγείας της χώρας αναγκάζει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δουλεύουν ακόμα και με κορωνοϊό, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει και έλλειψη υγειονομικού προσωπικού -κυρίως λόγω νόσησης – στις ήδη πολλαπλασιασμένες δομές υγείας της χώρας, με τους πολίτες να συρρέουν κατά εκατοντάδες για εξετάσεις μόλις εμφανίσουν ακόμα και ήπια συμπτώματα της νόσου.

Οι δομές καταρρέουν, με τους ασθενείς να περιμένουν ατελείωτες ώρες για να τους δει ένας γιατρός. Ακόμα και σε κλινικές εκτός Πεκίνου, υπάρχουν 700-800 εμπύρετοι που συρρέουν για εξετάσεις και θεραπεία. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού θα αυξηθούν εκθετικά, με το σύστημα Υγείας να πιέζεται ήδη, αφού, σύμφωνα με το BBC, μόνο σε μία ημέρα, 22.000 άνθρωποι συνέρρευσαν σε νοσοκομεία και κλινικές του Πεκίνου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα νοσοκομεία της κινεζικής πρωτεύουσας έως και το 80% των υγειονομικών έχει προσβληθεί από κορωνοϊό, με τα χειρουργεία να αναβάλλονται «εκτός κι αν ο ασθενής πρόκειται να πεθάνει αύριο» όπως λέγεται χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για χάος» λένε Κινέζοι γιατροί.

Τα στοιχεία δείχνουν, δε, ότι οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας δέχονται περί τις 30.000 κλήσεις την ημέρα μόνο στο Πεκίνο.

Μεταξύ όλων αυτών, το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει θανάτους από τις 3 Δεκεμβρίου και, συν τοις άλλοις, τα τεστ είναι σε σοβαρή έλλειψη, παρά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών ότι θα τροφοδοτηθούν τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία.

Την ίδια στιγμή, τελειώνουν τα αποθέματα φαρμακευτικών σκευασμάτων -ακόμα και αυτά για το κρυολόγημα και τον πυρετό-, καθώς «αναμένονται προμήθειες», ενώ όσοι από το προσωπικό κολλούν συνεχίζουν να εργάζονται, αφού δεν υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. «Ολοι θα κολλήσουμε σύντομα» λέει γιατρός νοσοκομείου στο Σιτσουάν. Οι ειδικοί πάντως υπενθυμίζουν ότι το Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας ακριβώς της έλλειψης φαρμάκων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων Covid-19, σημείωσε αύξηση των θανάτων λίγους μήνες πριν, ενώ προβλέπουν ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Κίνα.

Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως προειδοποίησε ότι η Κίνα θα διέλθει «πολύ σκληρούς καιρούς». «Είναι πάντοτε πολύ δύσκολο για κάθε χώρα να συνέλθει από μία κατάσταση, όπου είχαν εφαρμοστεί πολύ σκληροί έλεγχοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις, σε μία πρωτοφανή δήλωση για πολιτική χώρας, αφού ο Οργανισμός δεν παίρνει θέση, παρότι ο επικεφαλής του, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, ανέφερε τον Μάιο ότι η κινεζική πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων δεν ήταν βιώσιμη.

To top