Π. Χριστόφας: «Θα επαναφέρουμε τη δωρεάν στάθμευση στο λιμάνι σε μόνιμη βάση»

Π. Χριστόφας: «Θα επαναφέρουμε τη δωρεάν στάθμευση στο λιμάνι σε μόνιμη βάση»

Την ανάγκη καθιέρωσης του χώρου του λιμανιού ως χώρου στάθμευσης χωρίς αντίτιμο επισημαίνει σε γραπτή  δήλωσή  του, ο Παναγιώτης Χριστόφας σχολιάζοντας την εφαρμογή του μέτρου εδώ και δυο χρόνια. Όπως ο ίδιος τονίζει πέρα την ανάγκη να παραχωρηθεί άμεσα χώρος για τους οδηγούς, λόγω των έργων στην προκυμαία, θα πρέπει σε μόνιμη βάση να παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης στο λιμάνι λόγω και του πεζόδρομου \ ποδηλατόδρομου στα Τσαμάκια προκειμένου να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στην περιοχή για οδηγούς αλλά και να μην επιβαρύνονται οι πεζόδρομοι και οι γειτονιές από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Δύο χρόνια εφαρμογής μέτρου πληρωμής αντιτίμου για στάθμευση στην περιοχή του λιμανιού της πόλης μας, ωστόσο χωρίς να έχουμε εμφανή δείγματα επιτυχίας του, ως προς την πληρότητα του και την αντίστοιχη απόδοση εσόδων.
Εκ του αποτελέσματος :
-Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα πέριξ του λιμανιού σταθμεύει στις γειτονιές δημιουργώντας πίεση στους κατοίκους, μια και στο τμήμα αυτό του κέντρου οι διαθέσιμες θέσεις είναι ήδη περιορισμένες.
Η ύπαρξη του χώρου στάθμευσης στο λιμάνι χωρίς αντίτιμο, δεδομένης της θέσης του πλησίον του πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου στα Τσαμάκια, θα μπορούσε να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το έργο αυτό, δίνοντας την ευκαιρία/κίνητρο και στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων περιοχών της πόλης να προσεγγίσουν το χώρο αυτό. Σε αυτό το σενάριο θα αποφεύγαμε τη χρήση αυτοκινήτων μέσα στον πεζόδρομο, που ειδικά φέτος το καλοκαίρι δημιούργησε πολλά προβλήματα, πισωγυρίσματα στη διαχείρισή του, αλλά και την έντονη αυτονόητη δυσαρέσκεια των πεζών και χρηστών ποδηλάτων.
-Δεδομένου ότι την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ανάπλασης της προκυμαίας, που μείωσε επιπρόσθετες θέσεις στάθμευσης, απαραίτητο είναι άμεσα να επαναξιολογηθεί η απόδοση του πάρκινγκ του λιμανιού χωρίς αντίτιμο στους πολίτες , ως μέτρο επιπλέον ανακούφισης και φυσικά πριν την περίοδο των εορτών.
Η δυνατότητα στάθμευσης στους πολίτες μας, κατοίκους της πόλης αλλά και επισκέπτες από τα χωριά μας, είναι μια βασική προϋπόθεση προκειμένου να προωθηθούν κίνητρα ώστε να χρησιμοποιούνται οι ήδη υπάρχοντες πεζόδρομοι, η ήπια μετακίνηση με πεζούς και ποδηλάτες. Συνεπώς οφείλουμε να εντοπίσουμε και να δημιουργήσουμε τέτοιους χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους, ώστε να προωθήσουμε και να συμβάλλουμε στην προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
-Κάθε έργο που προωθούμε πρέπει να γίνεται με συνολικό σχεδιασμό, αλλιώς δεν μπορεί να φτάσει στο έπακρο της απόδοσης του.
-Ο προγραμματισμός του “Μπροστά 2023” προβλέπει την επαναφορά της δωρεάν στάθμευσης στο χώρο του επιβατικού λιμανιού για τους προαναφερθέντες λόγους. Επιπλέον αξιολογεί την ανάγκη δημιουργίας χώρων στάθμευσης στις εισόδους-εξόδους της πόλης μας.

To top