Στρ. Ζαφείρης: «Έτσι κερδήθηκε το Γεωθερμικό πεδίο Πολιχνίτου»

Στρ. Ζαφείρης: «Έτσι κερδήθηκε το Γεωθερμικό πεδίο Πολιχνίτου»

Μετά την έγκριση της πρότασης  του Δήμου Δυτικής Λέσβου για διαχείριση του  γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου,  ο πρώην αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Στρατής Ζαφείρης  σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρεται στις ενέργειες που είχε κάνει τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπάλληλοι του Δήμου ώστε να παραχωρηθεί στον Δήμο Δυτικής Λέσβου το Γεωθερμικό Πεδίο Πολιχνίτου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η συμβολή του στην όλη διαδικασία δεν αναγνωρίσθηκε ούτε με μια απλή αναφορά από το Δήμαρχο.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

 

Όσο κι αν προσπαθεί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, με τους κάλπικους -περί προσωπικής του επιτυχίας- πανηγυρισμούς, δεν θα μπορέσει να μετριάσει ούτε στο ελάχιστο, την αμέριστη ικανοποίησή μου για την τελική έκβαση. Για το γεγονός, ότι ο στόχος παραχώρησης του Γεωθερμικού Πεδίου Πολιχνίτου στο Δήμο μας, επιτεύχθηκε. Δεν θα κρύψω βέβαια και την πικρία που εισέπραξα, διαπιστώνοντας για ακόμη μια φορά, πως δεν αναγνωρίστηκε με την παραμικρή αναφορά απ’ τον κ. Δήμαρχο, τόσο η προσωπική μου επίπονη δουλειά, όσο και των υπαλλήλων και συνεργατών του Δήμου, για το συγκεκριμένο σκοπό. Ξανά, απ’ τον επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, η ίδια ανώφελη και κουραστική, πάγια πρακτική του, όλα να ξεκινούν μόλις ασχοληθεί αυτός μαζί τους. Δίχως να υπάρχει παρελθόν. Χωρίς να υφίσταται η αμείλικτη για αυτόν πραγματικότητα.

Ας είναι όμως. Εκτιμώ ως το πλέον αναγκαίο, στο επιμύθιο της αρχής του τέλους για τη νέα εποχή που ξεκινά για το Δήμο μας, να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία, όσο γίνεται εν συντομία, το ιστορικό της παραχώρησης. Ό,τι προηγήθηκε για να μπορεί ο Πολιχνίτος μέσω της αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί έναν αστείρευτο κι ανεκμετάλλευτο για αιώνες πλούτο.

Μετά λοιπόν από τριάντα χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών, κατά τη διάρκεια των οποίων το πεδίο ανήκε μετά από παραχώρηση στο Δήμο Πολιχνίτου, με νόμο του 2018, επιστρέφει στο κράτος. Βάσει του ίδιου θεσμικού πλαισίου που διαμορφώθηκε, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πλέον θα μπορούσε να το διεκδικήσει εκ νέου, εφόσον συμμετείχε σε σχετικό ανοικτό διαγωνισμό, που θα προκήρυσσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Ως αρμόδιος για το θέμα αντιδήμαρχος, το 2020, επιδίωξα επαφή με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, εκδηλώνοντας επίσημα το ενδιαφέρον του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Ταυτόχρονα προσλήφθηκε και εξειδικευμένη σε ενεργειακά θέματα εταιρεία ως Σύμβουλος του Δήμου, ενώ στην πορεία υπήρξε στενή συνεργασία και με το αρμόδιο Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το ίδιο που είχε στο παρελθόν αναλάβει το σχέδιο «Θερμόπολις», επί Δημαρχίας Πολιχνίτου, του Γιάννη Συκά.

Σε συνέχεια όλων των ενεργειών που δρομολογήθηκαν, και σε ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, προχώρησε στο διαγωνισμό, ο οποίος και διεξήχθη σε δύο στάδια. Απαιτήθηκε μάλιστα να υπάρξει και βελτίωση της δημοτικής πρότασης, ενώ το Νοέμβριο του 2021, κατατέθηκε απ’ την πλευρά μας και η τελική προσφορά, η οποία και παρουσιάστηκε στον Πολιχνίτο.

Παρότι η πρότασή μας αξιολογήθηκε με υψηλότατη βαθμολογία, δεν έλειψαν οι γραφειοκρατικοί λόγοι (μετά την αποχώρησή μου έμεινε και στα αζήτητα για καιρό απ’ το Δήμο το όλο θέμα), εξαιτίας των οποίων και καθυστέρησε η τελική ανάθεση και υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του Γεωθερμικού Πεδίου.

Ο πολύ καλός όμως σχεδιασμός και η τεχνοκρατική επεξεργασία που προηγήθηκαν στην εξέλιξη της διεκδίκησης του πεδίου, πέτυχαν και τα εξής:
1. «Προίκισαν» το Δήμο με σχέση μακροχρόνιας συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, που μπορεί να παρέχει τις πλέον ειδικές υπηρεσίες συμβούλου, στις απαιτούμενες ερευνητικές εργασίες, οι οποίες χρειάζεται να εκπονηθούν προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμικότητα του πεδίου, αλλά και η εκμετάλλευσή του στους άξονες:
 Αγροτικής χρήσης (θέρμανση θερμοκηπίων, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, κ.ά.).
 Διανομής θερμικής ενέργειας (θέρμανση οικισμού Πολιχνίτου, καταλυμάτων κλπ.).
 Θερμαλιστικής τουριστικής χρήσης
 Ερευνητικής ανάπτυξης και για άλλες χρήσεις.
2. Παρέχουν τη δυνατότητα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου να αναζητήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ένταξη και συγχρηματοδότηση όλων των παρεμβάσεων που αφορούν στην αξιοποίηση του πεδίου.

Καταλήγοντας θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω ότι τουλάχιστον για την περίπτωση του Γεωθερμικού Πεδίου, σε αποτέλεσμα και της συστηματικής δουλειάς που προηγήθηκε, μπαίνουν απ’ την αρχή οι βάσεις για να αποφευχθούν προχειρότητες και αστοχίες, ό,τι δηλαδή επισήμανα και για την περίπτωση των Ιαματικών Πηγών Πολιχνίτου.

To top