Κάλεσμα Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την υγεία

Κάλεσμα  Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την υγεία

«Χαριστική βολή» χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας όπου ουσιαστικά καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών ιατρών, παρέχοντας τους το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου με πληρωμή από ασθενείς, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου σε ανακοίνωσή του και καλεί όλους τους ιατρούς του νησιού να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Μετά την επιστράτευση επί πανδημίας, την αποτυχία της εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού ιατρού, την κατάργηση της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων, την κατάργησης της συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης και άλλα, έρχεται η χαριστική βολή για το ΕΣΥ και για την επιβίωση του ιδιωτικού ιατρείου της γειτονιάς.
Η κυβερνηση ολοκληρωνει το εργο της θεσμοθετώντας το άρθρο 10 στο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, όπου καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών ιατρών, παρέχοντας τους το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου με πληρωμή απο ασθενείς .
Το μέτρο αποτελεί τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ καθώς αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενισχύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών, θεσπίζει γιατρούς δύο ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ενάντια στα ιδιωτικά ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οδηγεί χιλιάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση ή στο εξωτερικό, αυξάνει την παραοικονομία στο σύστημα υγείας και αναγκάζει πλέον τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
Επισης, μετατρεπει τους ειδικευόμενους ιατρούς σε αναλώσιμο ιατρικο δυναμικό που θα μετακινείται ακομα και εκτος υγειονομικής περιφέρειας, σε νοσοκομεία, με βαση τις αναγκες του συστηματος και οχι τις δυνατότητες εκπαιδευσης.
Θα δημιουργήσει δε ιδιαίτερα προβλήματα στην νησιωτική Ελλάδα και κυρίως στα νησιά που έχουν ενα και μοναδικό νοσοκομείο για να εξυπηρετήσει τα προβλήματα υγείας των κατοίκων του.
Καλουμε έστω και την τελευταια στιγμή την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, να αποσύρει το νομοσχεδίο, για να σταματήσει η διάλυση του ΕΣΥ και τα λουκέτα στα ιδιωτικά ιατρεία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους του νησιού μας να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο.

To top