Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε το Δίκτυο Κοινοτήτων επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Λέσβο, απαιτώντας μελέτη για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής για να σωθεί ο ελαιώνας της Λέσβου και οικονομικά μέτρα στήριξης, ενώ καλούν φορείς σε κοινές διαμαρτυρίες με σκοπό την διεκδίκηση των αιτημάτων αυτών.
Όπως αναφέρει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή, παρόλο που οι ελαιοπαραγωγοί φέτος περίμεναν πως θα είναι μια καλή χρονιά, η ανομβρία και η πλημμελής δακοκτονία ανέτρεψαν τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα και αφού δεν δόθηκαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση, τις συνέπειες να τις επωμίζεται ο ελαιπαραγωγός. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, οι δαπάνες ελαιοσυλλογής είναι στα ύψη, ενώ κλείνουν ζητώντας άμεσα οικονομικά μέτρα και απαιτώντας επιστημονικές ενέργειες, όπως η μελέτη για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ελαιώνα της Λέσβου.
Αναλυτικά η επιστολή:
Επανερχόμαστε για μια ακόμα φορά, να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την εγκατάλειψη των ελαιοπαραγωγών στην δύνη πολλαπλών πληγμάτων, που εξανεμίζουν το εισόδημα τους. Το γεγονός αυτό συμπαρασύρει και την Λεσβιακή Οικονομία σε κατηφορική πορεία, προστιθέμενο στα πολλά άλλα προβλήματα.
Οι ελαιοπαραγωγοί ( ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρές και μεσαίες καλλιέργειες ) και όσοι εξαρτώνται από αυτούς, περίμεναν φέτος με τη μαξουλοχρονιά, να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη και να επιβιώσουν. Δυστυχώς η παρατεταμένη ανομβρία και η για άλλη μια φορά πλημμελής δακοκτονία, ανάτρεψαν τις προβλέψεις. Η καθυστερημένη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, σε μικρό βαθμό μόνο περιορίζουν τη ζημιά στον ελαιόκαρπο και στα ελαιόδεντρα. Για τις φετινές ζημιές όπως η καρπόπτωση, δεν δόθηκε κυβερνητική εντολή στον ΕΛΓΑ να τις καταγράψει, αλλά φορτώνονται και πάλι στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών.
Οι δαπάνες ελαιοσυλλογής στα ύψη, με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την κερδοσκοπία να καλπάζουν, την καθιστούν ασύμφορη σε πολλές περιπτώσεις. Οι οξύτητες των παραγομένων ελαιολάδων, ανεβασμένες στις μεγαλύτερες ποσότητες και τα δέκατα περιορισμένα.
Κάθε χρόνο και πιο προβληματική η δακοκτονία με αποτέλεσμα να προσβάλλονται μεγάλες ποσότητες καρπού, με μεγάλη οικονομική ζημιά. Και επειδή μπορούν να αμφισβητηθούν τα δικά μας εμπειρικά συμπεράσματα, να τι λέει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ ( Παρ. Αιγαίου ) : «Αναφέρθηκαν επίσης τα θέματα της περιορισμένης χρηματοδότησης του έργου της δακοκτονίας, των διαθέσιμων εγκεκριμένων εντομοκτόνων, των επιπτώσεων στην παραγωγή των υπόλοιπων εχθρών και ασθενειών της ελιάς, της ανάγκης αντιμετώπισης της λειψυδρίας με έργα υποδομής, της αύξησης του αριθμού των βιολογικών ελαιοκτημάτων, της εισαγωγής νέων τεχνολογιών »!
Όσο για την αποζημίωση 30 ευρώ ανά στρέμμα, οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους παραγωγούς, που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στις 4-2-2022, διά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα δινόταν μέχρι το Πάσχα του 2022, παραμένει άφαντη, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι ανάλογες πιστώσεις που…ταξίδεψαν για αλλού. Άφαντες και οι αποζημιώσεις που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, για την ακαρπία της ελαιοκομικής χρονιάς 2020 / 2021.
Για να μην μας αποκαλούν δε υπερβολικούς, όσοι αρμόδιοι αποφασίζουν τη τύχη της Λεσβιακής οικονομίας από τα γραφεία τους, παραθέτουμε και τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβαίων : «Κύριε Υπουργέ, ο ελαιώνας της Λέσβου, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, δακο-προσβολών και λοιπών άλλων προσβολών, έχει πληγεί, έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου καθίζηση, με αποτέλεσμα τη σημαντικότατη μείωση της παραγωγής του, πράγμα που δεν έχει συμβεί σε καμιά άλλη ελαιοκομική περιοχή της χώρας, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτός έχει πληγεί. Συγκεκριμένα: την ελαιοκομική περίοδο 2020-21, η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 80%. Το επόμενο έτος, 2021-22, η μείωση ξεπέρασε το 65%, το δε 2018-19, η μείωση υπερέβη το 90%. »
Όλα τα παραπάνω οξύτατα προβλήματα, καταστρέφουν τον Ελαιώνα της Λέσβου και μαζί του καταστρέφουν ζωές χιλιάδων οικογενειών, αυξάνοντας την ανεργία την φτώχια και την απόγνωση. Αξιώνουμε την αντιστροφή της κατηφορικής πορείας του πρωτογενούς τομές του Νησιού μας και καλούμε όλους τους φορείς, να ενώσουμε τις διαμαρτυρίες μας, ώστε να φιλοτιμηθούν οι κυβερνητικοί και κρατικοί υπεύθυνοι και να στηρίξουν ουσιαστικά τους Ελαιοπαραγωγούς, με άμεσα οικονομικά μέτρα και απαιτούμενες επιστημονικές ενέργειες, όπως η μελέτη για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, που παραμένει και αυτή υπόσχεση, ενώ έπρεπε ήδη να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων.