Π.Κουφέλος: Αίρεται η καραντίνα που ίσχυε για τη Λέσβο λόγω καταρροϊκού πυρετού

Π.Κουφέλος: Αίρεται η καραντίνα  που ίσχυε για τη Λέσβο λόγω καταρροϊκού πυρετού

Την άρση των  Περιοριστικών Μέτρων για μετακίνηση προς πάχυνση ή αναπαραγωγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, προς την υπόλοιπη Ελλάδα ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος. «Η άρση της καραντίνας δίνει τη δυνατότητα εξαγωγών καθώς γίνεται ελεύθερα πλέον η διακίνηση ζώων» τονίζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης.

Η άρση της απόφασης περιοριστικών μέτρων για μετακίνηση προς πάχυνση ή αναπαραγωγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων γίνεται καθώς μετά την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος Επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου για τα έτη 2021 και 2022 και του Προγράμματος των Εξωτικών Νοσημάτων, που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είχαν αρνητικά εργαστηριακά αποτελέσματα ως προς τη ζωονόσο του Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου.

Ο κ.Κουφέλος με αφορμή την άρση των τελευταίων μέτρων προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό μετά από δεκατέσσερα χρόνια έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η στήριξη του Πρωτογενούς τομέα αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δέσμευση για την Περιφερειακή αρχή. Χρέος μας, να στεκόμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους μας και να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ώστε τα ζητήματα που τους απασχολούν να λύνονται όσο πιο άμεσα γίνεται ενώ το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στη Δημόσια Υγεία.
Άμεσος στόχος η αναζωογόνηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Περιφερειακής Οικονομίας.
Η συγκεκριμένη απόφαση και η άρση της καραντίνας δίνει τη δυνατότητα εξαγωγών καθώς γίνεται ελεύθερα πλέον η διακίνηση ζώων. Η καλή, ποιοτική παραγωγή και η σωστή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας εγγυώνται την αύξηση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας σε μεγάλο ποσοστό ενώ δεδομένα αυξάνει το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου.
Συνεχίζουμε να ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη στήριξη των κτηνοτρόφων του Βορείου Αιγαίου κάνοντας παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής».

To top