Καθορίστηκαν τα ποσά-κριτήρια της έκτακτης ενίσχυσης ζωοτροφών

Καθορίστηκαν τα ποσά-κριτήρια της έκτακτης ενίσχυσης ζωοτροφών

Στον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», προχώρησε το ΥπΑΑΤ, με απόφαση Στύλιου, που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια, σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στην αιγοπροβατοτροφία τα ποσά ενίσχυσης, θα ανέρχονται στα 7-7,5 ευρώ ανά ζώο ξεκινώντας από τα 100 ευρώ για εκμεταλλεύσεις με 11 έως 24 ζώα και φθάνοντας στα 5.480 ευρώ για εκμεταλλεύσεις άνω των 950 αιγοπροβάτων. Στις αντίστοιχες κλάσεις, υπάρχει μια προσαύξηση 15% για τις νησιωτικές περιοχές.

Στον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 ευρώ έως και 7.000 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης, βάσει του αριθμού των βοοειδών που κατέχει, όπως αυτός προσδιορίζεται μετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στον τομέα της ωοπαραγωγού πτηνοτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 700 έως 15.000 ευρώ. Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%. Για τον τομέα της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 2.000έως 15.000 ευρώ.

Για τον τομέα της χοιροτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 1.000 έως 15.000 ευρώ. Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Πρόσθετα κριτήρια
Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 ευρώ στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00 ευρώ στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση.

Να έχουν στη νόμιμη κατοχή τους ενεργή κτηνοτροφική εκμετάλλευση των τομέων πτηνοτροφίας (αυγοπαραγωγού ή/και κρεοπαραγωγού), ή/και χοιροτροφίας στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ)/σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.

Για την αυγοπαραγωγό πτηνοτροφία να εκτρέφουν όρνιθες του γένους Gallus Gallus, να ανήκουν στις περιγραφόμενες κλάσεις, όπως αυτές ορίζονται βάσει της αδειοδοτημένης δυναμικότητας στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) στο έτος 2022, δεδομένου ότι το έτος 2021 δεν είχε ακόμη ενεργοποιηθεί το σχετικό μητρώο των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Για την κρεοπαραγωγό πτηνοτροφία ενισχύονται οι εκτροφείς που έσφαξαν ορνίθια (μη ενήλικες όρνιθες κρεοπαραγωγής) και ανήκουν στις περιγραφόμενες κλάσεις, όπως αυτές ορίζονται βάσει των πραγματοποιηθεισών σφαγών που δηλώθηκαν στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ για το έτος 2021.

Για την χοιροτροφία ενισχύονται οι εκτροφείς που έσφαξαν χοιροειδή και ανήκουν στις περιγραφόμενες κλάσεις, όπως αυτές ορίζονται βάσει του συνολικού βάρους σφαγίου που δηλώνεται στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και αφορούν στις πραγματοποιηθείσες σφαγές για το έτος 2021.

To top