Ανακάλυψη: Συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου Challenger μετά από 36 χρόνια

Ανακάλυψη: Συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου Challenger μετά από 36 χρόνια

Τμήμα του αμερικάνικου διαστημικού λεωφορείου Challenger, το οποίο εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του το 1986, βρέθηκε θαμμένο μέσα στην άμμο, στα ανοιχτά της πολιτείας Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Στα πλαίσια γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ του History Channel με τίτλο «Το Τρίγωνο των Βερμούδων: Στα καταραμένα νερά» , δύτες εξερευνούσαν τον βυθό για την πτώση ενός πολεμικού αεροσκάφους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τυχαία ανακάλυψαν το τμήμα του Challenger, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν ως τώρα βρεθεί.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που έχει έρθει στο φως ένα τμήμα του διαστημικού λεωφορείου που είχε καταστραφεί, οδηγώντας στον θάνατο επτά αστροναύτες και σοκάροντας τότε την αμερικανική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com, ότι εξετάζεται κατά πόσο θα επιχειρηθεί η ανάσυρση του ευρήματος, ώστε να τιμηθεί η μνήμη των αδικοχαμένων αστροναυτών.

Το Challenger είχε τυλιχτεί ξαφνικά στις φλόγες κατά τη φάση ανόδου του, μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την 25η εκτόξευση του από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 28/1/1986. Οι μετέπειτα έρευνες απέδωσαν την καταστροφή σε φθορά υλικού σε συνδυασμό με τις πολύ κρύες συνθήκες του περιβάλλοντος. Το θανατηφόρο περιστατικό παραμένει μια από τις χειρότερες καταστροφικές στην ιστορία του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος.

Οι ΗΠΑ είχαν τότε, ψάχνοντας επί επτά μήνες, βρει στον βυθό 167 κομμάτια του διαστημικού λεωφορείου, συνολικού βάρους 118 τόνων, σχεδόν του μισού Challenger. Όλα τα κομμάτια του Challenger παραμένουν ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης.

To top