ΚΚΕ : «Να απομακρυνθεί ο αμίαντος από τις στρατιωτικές μονάδες»

ΚΚΕ : «Να απομακρυνθεί ο αμίαντος από τις στρατιωτικές μονάδες»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία ζητά την άμεση απομάκρυνση αμίαντου από στρατιωτικές μονάδες κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.«Οι Ενώσεις Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΣΠΕΕΦ), Περιφερειακής Ενότητας Χίου (ΕΣΠΕΕΧΙ), Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (ΕΣΠΕΕΛΕΣΒ), Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών (ΕΣΠΕΕΔΤΑ) και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) μέσω εγγράφων τους έχουν αναδείξει κατ’ επανάληψη το γεγονός ότι διαρκώς γίνονται αποδέκτες παραπόνων από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι δεν έχουν αναληφθεί ικανοποιητικά μέτρα για την απομάκρυνση αμιάντου από πληθώρα στρατιωτικών εγκαταστάσεων» τονίζει χαρακτηριστικά το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Και συνεχίζει «Σημειώνουμε μάλιστα ότι έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από τρία (3) χρόνια από την αρχική ανάδειξη από πλευράς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας της ύπαρξης αμίαντου σε στρατιωτικές μονάδες. Είναι πλέον γνωστό το πόσο εκτεταμένη ήταν η χρήση του αμίαντου γενικότερα στη χώρα τα παλαιότερα χρόνια. Ειδικότερα στο Πολεμικό Ναυτικό, και στα παλαιότερα πλοία του, ο αμίαντος αποτελούσε το βασικό υλικό θερμομόνωσης πολλών τμημάτων τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, για το προαναφερόμενο πρόβλημα της ύπαρξης αμίαντου σε στρατιωτικές υποδομές, έχει καταθέσει μια σειρά από Ερωτήσεις όπως τις: 1118/7 Οκτώβρη 2019 για ύπαρξη αμίαντου σε μονάδες της Λέσβου, 1256/15 Οκτώβρη 2019 σε μονάδες της Καστοριάς, 3745/4 Φλεβάρη 2020 σε μονάδες της Λέσβου και της Καστοριάς, 5803/14 Απρίλη 2020 για το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (303 ΠΕΒ), 9855/22 Σεπτέμβρη 2020 για την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο και την Ερώτηση 1653/11 Νοέμβρη 2020 για την ύπαρξη αμίαντου σε στρατιωτικές μονάδες της 98ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98η ΑΔΤΕ).
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις απαντήσεις του στις υποβληθείσες Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις εκ μέρους του ΚΚΕ, ανάφερε ότι από το 2018 μέχρι το 2019 έχουν γίνει ενέργειες για ένταξη σχετικού έργου στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Πλην όμως το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης, αν και ολοκληρώνεται το έτος 2022, ακόμη “…δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος και το Υπουργείο Άμυνας τελεί σε αναμονή της εν λόγω πράξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020”.
Με δεδομένη πλέον την απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, ότι ο αμίαντος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για καρκινογενέσεις, και σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 1 Γενάρη 2005, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να προχωρήσει άμεσα στην ασφαλή απομάκρυνση του αμίαντου από τις στρατιωτικές μονάδες. Η υγεία στελεχών, στρατευμένων, πολιτικού προσωπικού, αλλά και οποιουδήποτε προσεγγίζει σχετικούς χώρους ευθύνης των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται δυνητικά σε υψηλότατο κίνδυνο.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση απομάκρυνση του αμίαντου από τις στρατιωτικές μονάδες, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά πρωτόκολλα;».

 

To top