Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη Γκάγκα: «Ωραιοποιήσεις και υποτίμηση κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία στη Λέσβο»

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη Γκάγκα: «Ωραιοποιήσεις και υποτίμηση κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία στη Λέσβο»

Κριτική στα όσα ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την επίσκεψη της στη Μυτιλήνη, ασκεί σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ανάλογη υπόσχεση για επισκευή της Ψυχιατρικής Κλινικής είχε δοθεί και τον Δεκέμβριο του 2021.

Αναλυτικά:

Πριν την άφιξη της στη Μυτιλήνη η κα Μ. Γκάγκα:
Είχε δηλώσει (στα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), πως δεν πιστεύει στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, πως οι γιατροί του ΕΣΥ πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι να αναζητήσουν επιπλέον εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες διαβίωσης, οπότε το Υπουργείο Υγείας και κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν οφείλει να μεριμνήσει για το ζήτημα. Παράλληλα, διαβουλευονταν ανεπίσημα το επίμαχο νομοσχεδιο για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ανοιγοντας τον δρόμο στους ιδιώτες γιατρούς να καλύπτουν τα κενά του ΕΣΥ, διατηρώντας τα ιατρεία τους. Η διάλυση του ΕΣΥ δρομολογείται, οπως και η στέρηση καθε εναπομείναντος δικαιώματος των πολιτών της χώρας για πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν υγεια, στην οποία όλοι συμμετέχουν μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Για τις αυξήσεις του 10% στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ – που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αγνοώντας το υπόλοιπο νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του συστήματος υγείας – δήλωσε πως τόσες είναι οι αντοχές της οικονομίας, γνωρίζοντας πως ήδη ο πληθωρισμός τρέχει με 12,5% και συνεπώς η περίφημη «αύξηση» δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.

Και αντί για την «προίκα» που περίμεναν τα τοπικά στελεχη της Κυβερνησης Μητσοτακη, οι συμπολίτες μας εισέπραξαν:
⦁ Μια ακόμα υπόσχεση για επισκευή της ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου. Θυμίζουμε ότι η προηγουμένη υπόσχεση ήταν τον Δεκέμβριο του 2021 κατά την συνάντηση του διοικητή του νοσοκομείου με τον υπουργό Υγείας.
⦁ Μια ακόμα υπόσχεση για επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζομένων στα νοσοκομεία. Δηλαδή υποσχέθηκε την ικανοποίηση ενός υπερώριμου αιτήματος, για άρση μιας ήδη καταδικασμένης στη συνείδηση των υγειονομικών αδικίας, σε βάρος συναδέλφων τους.
⦁ Ανακρίβειες και ωραιοποιήσεις σχετικά με την υποτιθέμενη ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς και προσωπικό στο διάστημα της πανδημίας.
⦁ Την αναγνώριση ότι υπάρχουν και άλλες ανάγκες και την πολύ «συγκεκριμένη» υπόσχεση (!) ότι “θα κάνει όμως ό,τι καλύτερο μπορεί”.
Απαντησεις ομως δεν δόθηκαν για μια σειρα προβληματων που επηρεαζουν την ευρυθμη λειτουργια του νοσοκομείου όπως αυτα που αναφερονται παρακάτω:
⦁ Τι θα γίνει με την ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στο τμήμα των απεικονίσεων του νοσοκομείου (ακτινολογικό), στο νεφρολογικό, στη ψυχιατρική κλινική, στη χειρουργική κλινική, στο ΤΕΠ. Όπως επίσης και για την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
⦁ Τι θα γινει για την ανάγκη ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων ιατρικού – και όχι μόνο- προσωπικού, που θα ανταποκρίνονται σε ένα νέο σύγχρονο Οργανισμό που ακόμα περιμένουμε.
⦁ Τι θα γίνει για την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του αιμοδυναμικού τμήματος, ώστε να μπορεί να προσφέρει τις πολύτιμες ως τώρα υπηρεσίες του, κάθε ώρα και μέρα του χρόνου.

Δυστυχώς σε πλήρη ταύτιση με τον υπουργό Υγείας κ. Πλευρη, εφαρμόζουν ένα «μεταλλαγμένο» θεσμό «οικογενειακού – προσωπικού» γιατρού. Ταυτόχρονα επιδίδονται σε μέτρα που δεν προσθέτουν νέο προσωπικό στο ΕΣΥ αλλά επαναπροσλαμβάνουν ξανά και ξανά τους επικουρικούς και συμβασιούχους, προσωρινά καλύπτουν κενά με μετακινήσεις προσωπικού, δημιουργώντας παράλληλα νέα κενά. Ταυτόχρονα προκηρύσσουν και μερικές θέσεις μονίμου προσωπικού, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ωραιοποίησεις της κατάστασης και υποτίμηση του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία στο νησί μας. Δεν αρκεί μόνο η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών, χωρίς κίνητρα άμεσης εφαρμογής για τις δομές του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές.

Απαιτείται ένα πολιτικό σχέδιο για την Υγεία, με ενδυνάμωση των δημόσιων δομών και αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ. Μονο αυτο θα δώσει μια προοπτική που είναι όμως ασύμβατη με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης.

To top