Γιώργος Πετρέλλης: «Ο εμπαιγμός για το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης πρέπει να τελειώσει»

Γιώργος Πετρέλλης: «Ο εμπαιγμός για  το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης πρέπει να τελειώσει»

Στο θέμα του Δικαστικού Μεγάρου μετά την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου καθώς και την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει σε γραπτή δήλωσή του το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πετρέλλης. Ο ίδιος τονίζει ότι το κτιριακό πρόβλημα του δικαστικού μεγάρου Μυτιλήνης πρέπει να λυθεί άμεσα.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Την 06-04-2022 το ΠΑΣΟΚ διαμέσου της κας Γιαννακοπούλου κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων με θέμα “Εικόνα εγκατάλειψης το Εφετείο Β. Αιγαίου” απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Η ερώτηση αναφερόταν στην έγκριση 310 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων και την ανακατασκευή των υπαρχόντων πανελλαδικά ενώ για το δικαστικό μέγαρο του Εφετείου Βορείου Αιγαίου από τα 310 εκατομμύρια δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ. Όπως όλοι γνωρίζουν το Εφετείο Βορείου Αιγαίου ιδρύθηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ μετά από πολλούς αγώνες το 2011, το οποίο στεγάζεται μερικώς στο Δικαστικό Μέγαρο και μερικώς στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η παλαιότητα του Δικαστικού Μεγάρου, ένα κτίριο πολλών δεκαετιών και οι ελλείψεις, η εικόνα εγκατάλειψης και τα προβλήματα που υφίστανται είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Για την μόνιμη στέγαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου έχει εκπονηθεί προμελέτη το 2011 για την ανέγερση ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στον παρόντα χώρο και την αναστήλωση των ερειπωμένων κτιρίων που βρίσκονται στον αύλειο χώρο. Η εκπόνηση είχε γίνει από τον τότε εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οργανισμό ‘’Θέμις Κατασκευαστική’’ με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και την ευθύνη επίβλεψης είχε ο αρμόδιος Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης. Έντεκα χρόνια μετά είμαστε θεατές της πλήρους στασιμότητας όσον αφορά την εν λόγω προμελέτη. Ουδείς γνωρίζει αν έχει  ολοκληρωθεί η προμελέτη ούτε γιατί δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης από τα 310 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν για ανέγερση και ανακατασκευή υπαρχόντων ενώ δόθηκαν πολλά χρήματα για νεόκτιστα κτίρια άλλων πόλεων.

Με λύπη διάβασα την απάντηση του κου Τσιάρα ο οποίος ανερυθρίαστα ουσιαστικά επιλέγει να μην απαντήσει στην ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, με την παντελώς αβάσιμη δικαιολογία ότι επειδή η εποπτεία της εταιρίας “Κτηριακές υποδομές Α.Ε.” (διαδόχου της εταιρίας Θέμις Κατασκευαστική) ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει ενώ γνωρίζει ότι εκείνος έχει την ευθύνη των προτάσεων στην Διυπουργική Επιτροπή για θέματα δικαστικών κτιρίων. Παρ’ όλα αυτά και στην νέα από 26-09-2022 ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός σιωπά εκκωφαντικά».

Και καταλήγει «Ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει και το κτηριακό πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης να λυθεί άμεσα».

To top