Οδηγίες για συλλογή και υλοτομία καυσόξυλων από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος

Οδηγίες για  συλλογή και υλοτομία καυσόξυλων από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος

Εν όψει του δύσκολου χειμώνα με τις τιμές ρεύματος και πετρελαίου στα ύψη, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν  στραφεί στο καυσόξυλο ως εναλλακτική λύση για τη θέρμανση   Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση  με την οποία ενημερώνει για τις ισχύουσες διατάξεις για τη συλλογή ξύλου.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση με την υπ. αριθμ. 5765/30-01-2018 (ΑΔΑ:ΩΓΣΦΟΡ1Ι-ΦΘΙ) Δασική Αστυνομική Διάταξη που έχει εκδοθεί από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, επιτρέπεται:

α) Η συλλογή ξερών, κατακείμενων δένδρων και υπολειμμάτων υλοτομιών από νόμιμες υλοτομίες και μόνο μετά την σύνταξη του Πρωτοκόλλου Τελικής Επιθεώρησης. Στην περίπτωση μη δημοσίων δασών (ιδιωτικά, δημοτικά, μοναστηριακά κλπ) απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
β) H συλλογή ξερών, κατακείμενων δένδρων, από τις κοίτες ρεμάτων, πάντα με την υπόδειξη δασικού οργάνου.
γ) Η συλλογή ξερών, κατακείμενων και ιστάμενων καμένων δένδρων από καμένες εκτάσεις, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η φυσική αναγέννηση ή η τεχνητή αναδάσωση και πάντα με την υπόδειξη δασικού οργάνου.
Η υλοτομία και η συλλογή καυσοξύλων, των ανωτέρω α,β και γ περιπτώσεων, θα γίνεται ατελώς και χωρίς άδεια της Δασικής Αρχής, κατόπιν έγγραφης αίτησης/ενημέρωσης στο αρμόδιο Δασονομείο (το οποίο θα παρέχει ενυπόγραφη του Δασονόμου έγκριση επί του εντύπου αίτησης), απ’ όπου θα δίδονται και οι σχετικές οδηγίες για την περιοχή υλοτομίας – συλλογής.

Ο χρόνος συλλογής ορίζεται από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου εκάστης χειμερινής περιόδου, καθημερινά, εκτός αργιών και Κυριακών από 07:00΄έως 15:00΄, η δε επιτρεπόμενη ποσότητα δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ (8) χ.κ.μ κατά οικογένεια.

Τα καυσόξυλα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων, απαγορευμένης της εμπορίας αυτών ή της διάθεσης τους για άλλο σκοπό και την μεταφορά τους εκτός των ορίων κάθε νησιού του Ν. Λέσβου.

To top