Γ. Μπουρνούς: «H αντικοινωνική πολιτική Μητσοτάκη συνεχίζει να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής στα χωριά μας»

Γ. Μπουρνούς: «H αντικοινωνική πολιτική Μητσοτάκη συνεχίζει να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής στα χωριά μας»

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τη συνεχιζόμενη και ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα χωριά της Λέσβου εξαιτίας, όπως τονίζει «των αντικοινωνικών μέτρων που αποφασίζει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Όπως σημειώνει ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, στηρίζοντας πλήρως και εμπράκτως τα δίκαια αιτήματα του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου και συμμεριζόμενος απόλυτα τις ανησυχίες και την αγωνία των κατοίκων, προχώρησε για πολλοστή φορά σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να αντιστραφούν άμεσα οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών και να αποφευχθεί η καταστροφική ερήμωση της υπαίθρου στη Λέσβο.

Η ραγδαία αύξηση των προβλημάτων διαβίωσης στα χωριά του νησιού, επισημαίνει ο κ. Μπουρνούς, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την δυνατότητα παραμονής των κατοίκων στις κοινότητές τους ενώ η στέρηση βασικών παροχών και υπηρεσιών – συνεπεία πλήθους κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων – οδηγεί στη δυσοίωνη προοπτική της ερήμωσης της υπαίθρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται κοινωνικά και εθνικά για το ακριτικό νησί της Λέσβου.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, στην Αναφορά που κατέθεσε, κάνει ιδιαίτερη μνεία για την καταστροφική κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019 καθώς και στην κατάργηση των προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες πολιτών που προσέφεραν και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις Κοινότητες.

Επιπρόσθετα, η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στις περιοχές των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού, αποκάλυψε την σοβαρή έλλειψη αντιπυρικής προστασίας σημειώνει ο Γιάννης Μπουρνούς που συνηγορεί, ταυτόχρονα, για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των πληγέντων των περιοχών αυτών, που επλήγησαν και από τον καταστροφικό σεισμό του 2017 και ακόμα ταλαιπωρούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η αναθεώρηση ή/και η ανάκληση των αναφερομένων στην επιστολή επιζήμιων κοινωνικά αποφάσεων, καταλήγει ο Βουλευτής Λέσβου, αποτελεί μονόδρομο για αναστροφή των επαχθών συνθηκών διαβίωσης στα χωριά της Λέσβου.

Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ.κ Υπουργούς
Εσωτερικών
Προστασίας του Πολίτη
Υγείας
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υποδομών και Μεταφορών
Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Η αντικοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης υποβαθμίζει διαρκώς την ποιότητα ζωής στα χωριά της Λέσβου».

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορά με την επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, με την οποία εκφράζονται η έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια για την διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα χωριά της Λέσβου εξαιτίας των αντικοινωνικών μέτρων που αποφασίζει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η ραγδαία αύξηση των προβλημάτων διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών στα χωριά του νησιού θέτει σε άμεσο κίνδυνο την δυνατότητα παραμονής των κατοίκων στις κοινότητές τους. Η στέρηση βασικών παροχών και υπηρεσιών – συνεπεία πλήθους κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων – οδηγεί στη δυσοίωνη προοπτική της ερήμωσης της υπαίθρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται κοινωνικά και εθνικά για τo ακριτικό νησί της Λέσβου. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κατάργηση των αυτόνομων ψηφοδελτίων για τις Κοινότητες το καλοκαίρι του 2019 καθώς και των προβλέψεων για αρμοδιότητες και διάθεση πόρων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, έπληξε και συνεχίζει να πλήττει πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες πολιτών που προσέφεραν και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις Κοινότητες.
Επιπλέον, αναφέρεται στην επιστολή ότι η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στις περιοχές των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού αποκάλυψε την σοβαρή έλλειψη αντιπυρικής προστασίας ενώ, ορθώς, τίθεται το αίτημα άμεσης ικανοποίησης των αιτημάτων των πληγέντων των περιοχών αυτών, που επλήγησαν και από τον καταστροφικό σεισμό του 2017 και ακόμα ταλαιπωρούνται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να προβούν στην αναθεώρηση ή/και στην ανάκληση των αναφερομένων στην επιστολή επιζήμιων κοινωνικά αποφάσεων, προκειμένου να αντιστραφούν οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών που προκαλούνται ένεκα αυτών και να αποφευχθεί η καταστροφική ερήμωση της υπαίθρου στη Λέσβο.

To top