Δόμνα Μιχαηλίδου απαντώντας στη Μαρία Κομνηνάκα: «Τη δεύτερη εβδομάδα Οκτωβρίου ξεκινούν τα σχολικά γεύματα»

Δόμνα Μιχαηλίδου απαντώντας στη Μαρία Κομνηνάκα: «Τη δεύτερη εβδομάδα Οκτωβρίου ξεκινούν τα σχολικά γεύματα»

Τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διανομή 210.000 σχολικών γευμάτων σε όλη τα σχολεία, διαβεβαίωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα.

Η κ. Μιχαηλίδου απέρριψε τη κατηγορία για καθυστερήσεις και φέτος στη διανομή σχολικών γευμάτων, καθώς για το  ότι το πρόγραμμα καλύπτει μόλις το 10% των μαθητών.

«Υπάρχουν και φέτος καθυστερήσεις στη διανομή σχολικών γευμάτων. Μόνο το 10% των μαθητών λαμβάνει σχολικό γεύμα. Τα κονδύλια είναι καθηλωμένα στα περσινά επίπεδα την ίδια ώρα που για τις λαϊκές οικογένειες είναι σημαντικό στήριγμα. Υπάρχει ανάγκη γενίκευσης του προγράμματος σε όλες τις βαθμίδες των μαθητών», υποστήριξε η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Για πρώτη φορά θα ξεκινήσει τόσο νωρίς το πρόγραμμα διανομής 210.000 σχολικών γευμάτων το οποίο, με δεδομένο ότι είναι μισό εκατομμύριο οι μαθητές, καλύπτει το 40% των μαθητών και θα δοθούν σε 15% παραπάνω σχολεία φέτος», απάντησε η υφυπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε: «Τα προηγούμενα χρόνια ξεκίναγε η διανομή ακόμα και τον Απρίλιο. Πρώτη φορά ξεκινά τόσο νωρίς την ώρα που πρέπει, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, και αυτό είναι μια κατάκτηση του υπουργείου. Ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει».

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι δεν μπορούσε νωρίτερα να ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς πρέπει πρώτα να ερωτηθούν οι γονείς αν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και με βάσει τις απαντήσεις καθορίζεται ο ακριβής αριθμός των σχολικών γευμάτων.

Μαρία Κομνηνάκα «Επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο η Υφυπουργός»

Σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα σχολιάζοντας την απάντηση της αρμόδιας Υφυπουργού αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο επιχείρησε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αρνούμενη ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διανομή των γευμάτων και ισχυριζόμενη ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα ξεκινήσει τόσο νωρίς (!) η διαδικασία. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε τη διαδικασία που προβλέπεται και αφορά τη σύμφωνη γνώμη των οικογενειών και τον καθορισμό των σχολικών επιτροπών παραλαβής των γευμάτων, διαδικασίες που όπως είπε, δεν μπορούν να γίνουν πριν ανοίξουν τα σχολεία. Επανέλαβε ότι τελικά τα γεύματα θα ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στην πρόταση του ΚΚΕ για διανομή γευμάτων στους μαθητές όλων των βαθμίδων, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των εργατικών οικογενειών, υπεραμύνθηκε των κριτηρίων, με βάση τα οποία επιλέγονται τα σχολεία όπου γίνεται η διανομή και ουσιαστικά, κινούνται στη λογική της αντιμετώπισης της φτώχειας, στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα διαστρέβλωσε τη θέση του ΚΚΕ αναφέροντας πως ζητά την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων επιλογής των σχολείων για τα γεύματα!

«Κριτήριο για το «νωρίς ή αργά» δεν είναι η σύγκριση με τις άλλες χρονιές, αλλά η ανάγκη στήριξης των λαϊκών οικογενειών που υποφέρουν κάτω από την δυσβάσταχτη αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας και το τσάκισμα των εισοδημάτων τους», επισήμανε στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα. Υπογράμμισε την αρνητική εμπειρία από τις χρονοβόρες διαδικασίες παλαιότερων ετών, σημειώνοντας ότι οφείλονται στο γεγονός ότι αυτές οι υπηρεσίες γίνονται από ιδιώτες, γεγονός που γεννά και εύλογα ερωτήματα για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει την χρηματοδότηση στα σχολεία και να εφαρμόσει το πρόγραμμα στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Όπως δήλωσε στον Αίολο ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Βούλγαρης συνολικά 22 σχολεία της Λέσβου θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διανομής γευμάτων με προοπτική να προστεθούν και άλλα.

To top