Προβολή ντοκιμαντέρ “Σμύρνη-Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλη” στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Προβολή ντοκιμαντέρ “Σμύρνη-Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλη” στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Προβολή ντοκιμαντέρ “Σμύρνη-Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922” στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:00.

«ΣΜΥΡΝΗ-Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ, 1900-1922» είναι το θέμα του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού που θα προβληθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022.

Το ντοκιμαντέρ «ΣΜΥΡΝΗ-Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ, 1900-1922» φέρνει στο φως άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό για τη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα, τον τρόπο που οι Έλληνες ζούσαν δίπλα στις άλλες κοινότητες αλλά και γιατί το κοσμοπολίτικο λιμάνι αυτό λιμάνι της Μεσογείου, που ακόμη και σήμερα συνδέεται στη μνήμη μας με την Καταστροφή που ήρθε τον Σεπτέμβριο του 1922, ήταν τόσο μοναδικό.

Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού ανακάλυψε ένα θησαυρό από άγνωστες φωτογραφίες και φιλμ της Σμύρνης από τις αρχές του 20ου αιώνα σε Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά αρχεία. Η σκηνοθέτις μαζί με τον ιστορικό σύμβουλο Αλέξανδρο Κιτροέφ και τους συνεργάτες τους, μέσα από το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία ντοκιμαντέρ.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ:
Σενάριο και σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΟΥ
Ιστορικός σύμβουλος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙΤΡΟΕΦ
Παραγωγή: ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY Inc
Διεύθυνση φωτογραφίας: ALLEN MOORE
Animation Photography: ΑΣΠΑ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ, BEN POLLARD
Ήχος: JOHN ZECCA
Μίξη ήχου: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Μοντάζ εικόνας και ήχου: ΑΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΗ
Μουσική: ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΥΡΑΧΟΣ

 

 

 

To top