Βαρύ πένθος στη Βρετανία για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Βαρύ πένθος στη Βρετανία για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ
Πηγή φωτογραφίας: AP

Όταν στις 6μιση το απόγευμα της Πέμπτης η βρετανική σημαία στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ χαμήλωσε οι ήδη συγκεντρωμένοι στο άκουσμα της είδησης ότι η υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ έχει επιδεινωθεί, σιώπησαν. Ήξεραν ότι ο θάνατος της δικής τους Βασίλισσας ήταν γεγονός.

Η επίσημη ανακοίνωση συγκέντρωσε ακόμα περισσότερους Βρετανούς, αλλά και τουρίστες έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, του Μπαλμόραλ και του Ουίνσδορ. Τουλάχιστον 100.000 κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Μπάκιγχαμ. Ο κόσμος ήταν τόσος πολύ που εκτείνονταν σχεδόν 2 χιλιόμετρα μακρυά μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ. Άνθρωποι έκλαιγαν, άφηναν λουλούδια, κεριά και σημειώματα ενώ άλλοι τραγουδούσαν τον ύμνο της Βασίλισσας God Save The Queen.

https://youtu.be/DXDdlOAPe3Q

Ο 67χρονος Τζον Λούγκρει, έξω από το Παλάτι, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του: «Δεν μπορώ να πιστέψω τα νέα, είμαι συντετριμμένος. Δεν πίστευα ότι θα πέθαινε σήμερα, ήξερα ότι ήταν άρρωστη, αλλά ήλπιζα ότι θα επιβίωνε μερικούς μήνες ακόμη. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε όταν πέθανε ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος. Ήταν αδελφές ψυχές. Ήταν σαν κύκνοι, μαζί για πάντα. Τη συνάντησα δύο φορές και τη βρήκα υπέροχη. Η είδηση δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητή. Θα μου λείψει τόσο πολύ», είπε στην Daily Mail.«Αισθανόμουν ότι εδώ γράφεται ιστορία και έσπευσα στο παλάτι. Πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις διακοπές μου», είπε ο Ναμπίλ Ντοκράτ, ένας τουρίστας από τη Νότια Αφρική.

Την αίσθηση ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή είχαν και οι κάτοικοι του Εδιμβούργου, στη Σκωτία. «Είναι μια από αυτές τις ημέρες που όλοι θα ρωτάνε, πού ήσουν εσύ; Όπως, πού ήσουν όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Πού ήσουν την 11η Σεπτεμβρίου;» εξήγησε η Λόρα ΜακΓκι, μια 37χρονη δικηγόρος. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν, είτε είναι φιλοβασιλικοί είτε όχι, ότι εκείνη υπηρέτησε εκπληκτικά και επί πολλά χρόνια τη χώρα», πρόσθεσε.

Στο Μπάκιγχαμ, ο 22χρονος φοιτητής Άνταμ Γουίλκινσον-Χιλ έφτασε με μια αγκαλιά λευκά κρινάκια, εκ μέρους μιας ομάδας φίλων του που δεν μπορούσαν να βρεθούν στην πρωτεύουσα. «Είναι τεράστιο σοκ για το έθνος», είπε.

Ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ θα είναι ο νέος μονάρχης

Το Κλάρενς Χάους επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι ο νέος μονάρχης της Βρετανίας θα είναι γνωστός ως Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως μετέδωσε το PA Media.

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της βασίλισσας.
Ο 73χρονος Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς όταν η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ απεβίωσε το απόγευμα στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Παράλληλα, η σύζυγος του Καρόλου – μέχρι τώρα γνωστής ως δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης – θα μοιράζεται την κοινωνική θέση του ως «βασιλική σύζυγος».

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.
«Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους» είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’, ο οποίος τη διαδέχεται στον θρόνο της Βρετανίας.

Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

To top