Γιάννης Μπουρνούς: «Να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών όλοι οι επιλαχόντες του Βορείου Αιγαίου»

Γιάννης Μπουρνούς: «Να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών όλοι οι επιλαχόντες του Βορείου Αιγαίου»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ζητώντας να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου που αποκλείονται λόγω της ανεπάρκειας πιστώσεων.

Στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διοικητικού ελέγχου των αιτημάτων ένταξης στο Πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» για το Βόρειο Αιγαίο, αποκάλυψε την ανεπάρκεια πιστώσεων, την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού εκ μέρους του Υπουργείου και τον ουσιαστικό αποκλεισμό από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα 234 νέων αγροτών του Βορείου Αιγαίου που, ενώ οι αιτήσεις τους πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, δεν επιλέγονται για στήριξη επειδή δεν καλύπτονται από το όριο της προβλεφθείσας χρηματοδότησης.

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, θεωρώντας απολύτως αναγκαία τη συνεχή και ουσιαστική στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού και αλιευτικού κόσμου των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καλεί τον κ. Γεωργαντά να προβεί στην απαιτούμενη αύξηση των πιστώσεων για το πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», όσον αφορά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ώστε να ενταχθούν σε αυτό – χωρίς άλλη καθυστέρηση – όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020, οι επιλαχόντες νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου που αποκλείονται λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων»
Στις 18 Αυγούστου 2022 αναρτήθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου των αιτημάτων ένταξης στο υπομέτρο 6.1 – «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι η ανεπάρκεια πιστώσεων για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αποκλείει, δυστυχώς, 234 νέους αγρότες του Βορείου Αιγαίου, που, ενώ οι αιτήσεις τους πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, δεν επιλέγονται για στήριξη επειδή δεν καλύπτονται από το όριο της προβλεφθείσας χρηματοδότησης.
Με ισχυρή την πεποίθηση ότι είναι απολύτως αναγκαία η συνεχής και ουσιαστική στήριξη του αγροκτηνοτροφικού και αλιευτικού κόσμου των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, θεωρούμε αναγκαίο να αυξηθούν οι πιστώσεις του εν λόγω Προγράμματος, ώστε να ενταχθούν χωρίς καθυστέρηση όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί στην απαιτούμενη αύξηση των πιστώσεων για το πρόγραμμα στήριξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», όσον αφορά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να ενταχθούν όλες οι επιλεχθείσες αιτήσεις;

 

To top