Βολές από την αντιπολίτευση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λήμνο

Βολές από την αντιπολίτευση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λήμνο

Κριτική κατά της Περιφερειακής αρχής εξαπέλυσαν σε ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις Συμπαράταξη και Λαϊκή Συσπείρωση, μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λήμνο όπου κυριάρχησε η παραίτηση του Επάρχου Λήμνου κ. Βλάτα. Η Συμπαράταξη κατηγορεί την Περιφερειακή αρχή ότι ασχολείται αποκλειστικά με την επανεκλογή της και κάνει λόγο για παντελή απουσία έργων στη Λήμνο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έκανε λόγο για συζήτηση καθαρά διαχειριστικών ζητημάτων που δεν ακουμπούσαν στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στη Λήμνο επιβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη, ασχολούμενη αποκλειστικά με την επανεκλογή της, αδιαφορεί για τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη ούτε η παραίτηση του κ.Βλάτα από τη θέση του Επάρχου Λήμνου που δεν θέλει να επωμιστεί την αποτυχία της Περιφέρειας στο να εκτελέσει έργα στο νησί – όπως άλλωστε φάνηκε και στον απολογισμό που έκανε, ούτε η έλλειψη της παραμικρής δέσμευσης σε ότι αφορά τις δράσεις και τα έργα που θα γίνουν στη Λήμνο στη νέα προγραμματική περίοδο από τον τυπικά παρόντα, αλλά ουσιαστικά απόντα, Περιφερειάρχη, που μάλιστα αποχώρησε στο μέσο της συνεδρίασης για να αποφύγει τα δύσκολα.
Σε ότι αφορά στη καθυστέρηση της εκτέλεσης των ενταγμένων στο τεχνικό πρόγραμμα έργων, αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το 75% από αυτά έχουν μηδενική απορρόφηση. Ετσι έργα κρίσιμα για την ανάπτυξη της Λήμνου όπως τα έργα στο λιμάνι της Μύρινας, του αναδασμού της Ατσικής και των φραγμάτων βρίσκονται μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης Μουτζούρη κυριολεκτικά στο μηδέν, με τον Περιφερειάρχη να ψάχνει ακόμη το στικάκι με τα στοιχεία του φράγματος Κάσπακα ή να ρίχνει ευθύνες στους διοικητικούς για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η γνωμάτευση του τεχνικού συμβουλίου πριν βγει η προκήρυξη στον αέρα.
Σε ότι αφορά τον νέο σχεδιασμό, η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος επιβεβαίωσε τη πελατειακή λογική που συνεχίζεται με εκπληκτική συνέπεια από τη μια περιφερειακή αρχή στην άλλη. Και ενώ στις συζητήσεις που γίνονται καταγράφονται τα προβλήματα (πχ. διαχείριση υδάτων που αφορά όχι μόνο τη Λήμνο αλλά πρακτικά όλα τα νησιά), τα έργα που εντάσσονται είναι είτε αφορούν οδικό δίκτυο, είτε γήπεδα ποδοσφαίρου, είτε πολυδάπανες εκδηλώσεις με αμφίβολο περιεχόμενο.
Σε ότι αφορά κρίσιμα προβλήματα όπως η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών, η μείωση του ΦΠΑ, η γρήγορη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και επέκταση του στο τομέα των καυσίμων, η αντιμετώπιση των καταστροφών από τα φυσικά φαινόμενα και άλλα σημαντικά αντικείμενα της εθνικής πολιτικής που θέτουν με έμφαση φορείς εργαζόμενων, επιχειρηματιών και άλλων συλλογικοτήτων, η περιφερειακή αρχή περιορίζεται σε χλιαρές επιστολές αντί για διεκδικήσεις προς τη κυβέρνηση.
Η Συμπαράταξη Πολιτών όμως δεν στέκεται απλά στη τεκμηρίωση της ανικανότητας και της φαυλότητας της περιφερειακής αρχής που συνεχίζει να βασίζεται στη δοκιμασμένη συνταγή «άρτον και θεάματα»: πολυδάπανο άρτον για τους ημέτερους και δωρεάν θεάματα για τους πολίτες. Μια συνταγή, που μπορεί να δίνει εκλογικές επιτυχίες, όμως δεν επιτρέπει να ξεκολλήσει η Περιφέρεια μας από τη τελευταία θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών στην ανάπτυξη και να βρίσκεται σε μια «αξιοζήλευτη θέση» σε ότι αφορά στην ανεργία, στη μετανάστευση ειδικά των νέων και στη γήρανση του πληθυσμού.
Η Συμπαράταξη Πολιτών, αντίθετα με όσους προτιμούν τις συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, συζητά με τις τοπικές δυνάμεις, αυτοδιοικητικούς, παραγωγούς, επαγγελματίες, νέους κλπ σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τη δυναμική που υπάρχει στο τοπικό παραγωγικό σύστημα σε δύο άξονες:
– για ποιοτικά προϊόντα αγροδιατροφής που βγαίνουν από τη γη των νησιών μας και από το μεράκι των εργατών της γης και χρειάζονται τη στήριξη της αυτοδιοίκησης (πχ. στοχευμένες χρηματοδοτήσεις, κατάρτιση, δομές προώθησης, κλπ) ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της νησιωτικότητας και να βγουν στις αγορές δημιουργώντας ένα ισχυρό brand για κάθε νησί, αλλά και να βρεθούν στο πιάτο τουριστών και κατοίκων, προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.
– Για έναν τουρισμό που, βασισμένος στην αξιοποίηση των σημαντικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων, αλλά και στα αγροδιατροφικά προϊόντα των νησιών, θα προσφέρει ευεξία και μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες στη μετά τη πανδημία εποχή και θα βελτιώνει την ευζωία των κατοίκων.
Ο Ηφαιστος της Λημναίας Γης, το Γεωπάρκο της Λέσβου με τη Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Θεόφραστο και τον Αριστοτέλη, ο Πυθαγόρας της Σάμου, ο Ικαρος, ο Ομηρος όπως και πολλές άλλες παγκόσμια γνωστές προσωπικότητες της μυθολογίας και της ιστορίας μας, περιμένουν υπομονετικά να συνδεθούν με τα κρασιά και τα ούζα, τα τυροκομικά προϊόντα, τα σιτηρά και τα ψυχανθή, το αλάτι, τη μαστίχα και τα άλλα προϊόντα της γης των νησιών μας μέσα από μονοπάτια που θα δημιουργήσουμε εμείς, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων και της επιστημονικής κοινότητας, ολοκληρωμένες δράσεις που θα αλλάξουν τη πορεία των νησιών μας. Εμείς λέμε ναι στη Πυθαγόρεια Διατροφή και στη ουσιαστική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όταν η Περιφερειακή Αρχή «πετάει τη μπάλα» στην εξέδρα.
Η Συμπαράταξη Πολιτών έχει επιλέξει τον δύσκολο αλλά χρήσιμο για τους πολλούς δρόμο που περνά μέσα από ανατροπές πελατειακών πρακτικών και διασυνδέσεων, οι οποίες κοστίζουν ακριβά σε χρήμα αλλά και σε ευκαιρίες για το αύριο των νησιών μας και των παιδιών μας. Η Συμπαράταξη Πολιτών έχει επιλέξει να συγκρουστεί με ότι μας κρατάει δέσμιους στο χθες μέσα από αυστηρή κριτική αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις.

Λαϊκή Συσπείρωση : «Στο ίδιο έργο θεατές»

Για την απουσία έργων  και αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λήμνου αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής΅:

«Στο «ίδιο έργο θεατές» βρεθήκαμε για μια ακόμη φορά(στην Ικαρία)κατά τη συνεδρίαση του Π.Σ στη Λήμνο.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης -πέντε τον αριθμό- καθαρά διαχειστικά. θέματα που όπως αποδείχτηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δεν ακουμπούσαν στο ελάχιστο τον παλμό των προβλημάτων των κατοίκων της Λήμνου, προβλήματα τα οποία ωστόσο θίχτηκαν τόσο από τους παρευρισκόμενους φορείς όσο και από τους περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Υπό την σκιά της παραίτησης του Επάρχου της Λήμνου, Άγγελου Βλάτα, απόρροια των ευθυνών της περιφερειακής αρχής στα οξυμένα προβλήματα της Λήμνου ο οποίος αναφέρθηκε απολογιστικά και κριτικά στα έργα την περίοδο της θητείας του, τα θέματα της υγείας, με αφορμή τον θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου στη Χίο -όγδοο στη μακρά λίστα των αδικοχαμένων- εξ αιτίας των σοβαρών ελλείψεων στις μονάδες του ΕΚΑΒ, κυριάρχησαν στη συζήτηση που ακολούθησε.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με τις χρόνιες ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων , τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επικουρικοί γιατροί, απλήρωτοι εδώ και έναν περίπου χρόνο από τα επιδόματα της περιφέρειας, βιοποριστικό κίνητρο για την παραμονή τους στα νησιά της Περιφέρειας. Σε ερώτηση μας, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν προβλέπεται από τον νόμο η χορήγηση του επιδόματος στους επικαιρικους γιατρούς. Ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη σε’ ότι αφορά στην κατασταση της υγειονομικής φροντίδας στη Λήμνο, ήταν η παρέμβαση και το υπόμνημα που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Τμήματος της ΑΔΔΕΔΥ ΛΉΜΝΟΥ και δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Μαδυτινός.

Θίχτηκε επίσης η υποστελέχωση του Επαρχείου της Λήμνου όπως και όλων των διοικητικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Β.Αιγαίου εξ αιτίας της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης από το κράτος, εις βάρος των ήδη εργαζομένων αλλά και της υλοποίησης έργων.

Από το κάδρο της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης δεν ξέφυγαν τα θέματα της παιδείας και ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και γονείς του σχολείου ειδικής αγωγής αλλά και τα άτομα με αναπηρία τα οποία διεκδικούν το αυτονόητο, την ισότιμη μεταχείρηση στην καθημερινότητα. Το δικαίωμα στην πρόσβαση στις καθημεριμενες τους μετακινήσεις, την επισκευή του σχολείου τους, καθώς και δημιουργία κέντρου δημιουργικής απασχόλησης. Το δικαίωμα να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο στη θάλασσα χωρίς να υπάρχουν εμπόδια… όπως οι κακοσυντηρημένες ή κατεστραμμένες ή ανύπαρκτες δίοδοι πρόσβασης. Έργα μηδαμινού κόστους για την περιφέρεια, άκρως απαραίτητα όμως για τους συμπολίτες μας.
Εκτενείς επίσης ήταν οι αναφορές των συμβούλων της Λαϊκής Συσπέιρωσης για τη σημασία του φράγματος Κάσπακα, απαραίτητου έργου για την ύδρευση και άρδευση τόσο της ομώνυμης περιοχής όσο και της Μύρινας καθώς και για τη σημασία παρόμοιων έργων διαχείρισης των υδάτων προς όφελος των κατοίκων της Λήμνου.

«Να καταβληθεί άμεσα το μεταφορικό ισοδύναμο» τόνισαν μεταξύ άλλων οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο δεν έχει αποδοθεί στους δικαιούχους εδώ και ένα εξάμηνο και δημιουργεί ακόμη ένα οικονομικό αδιέξοδο κυρίως στους επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους και γενικότερα σε όλους τους κατοίκους των νησιών.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης αναφέρθηκαν και στα μεγάλα προβλήματα των συγκοινωνιών και της επικοινωνίας των νησιών του Β. Αιγαίου με την ενδοχώρα , την επιτακτική μείωση του ΦΠΑ, την ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια που ταλανίζει τους κατοίκους των νησιών και διογκώνεται μέρα τη μέρα προβλήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτητων της Περιφέρειας μπορούν όμως να διεκδικηθούν μέσα από δυναμικό αγώνα της κοινωνίας των νησιών και των διοικούντων και να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκαν επίσης, στις φαραωνικές επενδύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη Λήμνο και άλλα νησιά του Β. Αιγαίου με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης », μιας ανάπτυξης που επιφυλάσσει ζοφερό και καταστροφικό μέλλον στα νησιά, τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Τέλος για το ζήτημα του αναδασμού επεσήμαναν ότι αυτός πρέπει να γίνει υπό όρους, όπως κατοχύρωση των ιδιοκτησιών που δεν έχουν συμβόλαια τόσο στο κτηματολόγιο όσο και στον αναδασμό της γης, αναγνώριση τίτλων ιδιοκτησίας και εκτίμηση της αξίας της γης χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των αγροτών μπαινοντας στο ζύγι «κόστους οφέλους» για τους μεγαλοκτηματίες».

To top